БСП ще внесе втори вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" и той ще е на тема провал на властта в сферата "сигурност". Това заяви депутатът Драгомир Стойнев след заседание на "Позитано" 20.

"Повече не може да се живее в държава, в която разстрелват данъчни инспектори, бизнесмени от Велико Търново намират смъртта си в центъра на София, през летище София влизат граждани без проверка, а ние искаме да ни пуснат в Шенген, а за последните събития от Ботевград не знам какво да кажем. Правителството е неспособно да гарантира сигурността на хората в България", заяви Стойнев. 

Социалистите са категорични, че ще внесат този вот на недоверие сами - тоест няма да търсят подписи от ДПС. За внасяне на вот на недоверие срещу правителството са нужни поне 48 депутатски парафа. БСП има 80 депутати в действащия парламент. За да бъде успешен вот на недоверие -  със "за" трябва да гласуват поне половината от всички народни представители. 

От левицата разкритикуваха и поведението на премиера Бойко Борисов за първо обявената за приета, а след това за оттеглена оставка на социалния министър Бисер Петков. По думите на червените мотивът, че оставката е поискана заради напрежението с протестите на майките на деца с увреждания, е несъстоятелен. Причината - немалко неща в тази сфера зависят на първо място от министрите на финансите и на здравеопазването. Достъпът на хората с увреждания до градската среда пък е работа на регионалното министерство.

"Преди позициите на премиера Борисов се променяха всеки ден, напоследък се променят на всеки час. Това не е комично, а форма на безсилие и бягство от отговорност. Борисов трябва да поеме отговорност захората с увреждания и да решава реални проблеми, а не да ходи да тупа европейски по раменете", заяви депутатът Антон Кутев.