Изпитвате угризения с какво се храните? Има решение – забравете за мазните пържоли и се отдайте на здравословното ядене. С щурци.

Да, това е онази зелена буболечка, която цвърчи през лятото, къде досадно, къде романтично - според настроението ви. Забравете обаче стереотипите – никакви басни за работливи мравки и певци щурци. Не става дума и за "Щурците". А за храна. Протеинова бомба. Щурците са много по-хранителни от месото на кравите, на пилетата или на прасетата.

100 грама щурец съдържат 69 грама протеин. Съотношението при телешкото е 43 грама протеин в 100 грама, а за пилешкото 31 г. Насекомото има и важни аминокиселини, високи стойности на желязо, калций, витамин B и фибри.

За да преодолеят предразсъдъците, свързани с яденето на щурци, някои производители вече предлагат и брашно от буболечката. С него може да си приготвите например… палачинки. Или поне да опитате.

 „Въвеждането на насекомите в нашето хранене ще бъде прекрасен начин да си подсигурим голям източник на протеин“, обяснява пред  National Journal Мегън Милър, която предлага буболечки в шоколадов чипс или сладки с шоколад и кардамон. Според нея западната култура е крепост, която трябва да се превземе. Тя обяснява, че пробват да пробият недоверието като слагат щурците в храни, които са добре познати и обичани от западния човек.

Производителите на сладкиши с буболечки обещават, че докато ги консумирате няма да попаднете на някоя антенка или крак. Защото щурците се изсушават и смилат на брашно. Разбира се, има и последователи пуристи на яденето на насекоми – то трябва да става в автентичния им вид. Това направление си има и име – ентомофагия.

Продуктите от щурци се рекламират основно заради полезността си за здравословното хранене, но тяхното използване е важно и за равновесието в околната среда.

По света селското стопанство произвежда една трета от зелените газови емисии – повечето, от които идват от отглеждания добитък. И докато изхранването на крави и телета изисква акри пасища, щурците са много икономични.

Според някои проучвания те са 20 пъти по-ефикасни като източник на протеин в сравнение с добитъка, основно защото се нуждаят от много по-малко храна и земя. При едно и също произведено количество протеин на буболечките им е нужно 6 пъти по-малко количество храна от кравите, 4 пъти по-малко от овцете и половината от това, което изяждат прасетата. Вече има ферми за щурци в САЩ, които са развили отглеждането на насекомите за храна на влечуги и земноводни, които са домашни любимци или живеят в зоопарковете.

Голямото преимущество на насекомите за околната среда е в емитирането на метан. Според проучванията щурците отделят 80 пъти по-малко метан от кравите.

През 2013 г. доклад на организацията по храните и селското стопанство на САЩ представи насекомите като нов източник на храна, въпреки „високата степен на отвращение от тяхната консумация“ в западната култура. Някои изследвания сочат промяната в хранителните навици на хората като начин за преодоляване на глобалното затопляне.

Привържениците на яденето на буболечки отбелязват, че щурците са само началото – има над 1800 вида насекоми, които стават за консумиране от човека. Разбира се, след като преодолее недоверието и гаденето. Такива проблеми нямат в други нетолкова разглезени като западната култури.В Азия и Африка щурци и скакалци са съвсем невинни храни на фона на другите доста по-атрактивни кулинарни заигравания на тамошните народи.

Насекоми вече се сервират и в някои по-екстравагантни ресторанти в Европа и САЩ. В Копенхаген заведение предлага – живи мравки, в Щатите –може да хапнете скакалец.

Все пак щурците не са първенци по протеин. Такъв е торният бръмбар. "Да накараме хората да го опитат ще бъде малко трудно", признават обаче и най-големите оптимисти.

Засега остават щурците. Е, добър апетит. Яжте и си повтаряйте – спасявате хем себе си, хем планетата. Да не би да е малко?