„Съдбата на деца с увреждания не може да бъде заложник за главата на министър, който и да е той."

Така председателят на комисията по социална политика и бивш министър със същия ресор Хасан Адемов (ДПС) коментира историята с подадената, приета, а няколко часа по-късно отхвърлена оставка на министър Бисер Петков. 

Адемов обяви, че веднага след съобщението за уволнение на министъра той е получил безпрецедентна подкрепа, при това от протестиращите майки на деца с увреждания, чиято демонстрация с палатков лагер беше уж аргументът за решението. 

"Проблемите на хората с увреждания са от дълги години, много по-назад във времето и не започват с оставката на министър Бисер Петков." 

„Министър Петков беше принуден да внесе концепция за поредната реформа в ТЕЛК и това доведе до повишаване на напрежението и протест на майките на деца с увреждания. Като профил той е изключително деликатен и диалогичен и намери общ език с хората с увреждания. Той обаче бе оставен сам", каза още Хасан Адемов пред бТВ.

По думите му и този проблем в социалната сфера идва от наличието на националисти във властта. Депутатът от ДПС припомни, че още в предизборната програма на "Обединени патриоти" е пишело, че ще се икономисат 600 млн. лв. от ревизията на инвалидните пенсии.

Хасан Адемов разказа и как според него се е стигнало до самата оставка на министър Петков, макар и впоследствие неприета:

„Мисля, че Мая Манолова е участвала в подготовката на новия закон за хората с увреждания, но основните текстове са на майките на деца с увреждания. Министърът по телефона е приел законопроекта, като според омбудсмана не се изискват допълнителни финансови ресурси – нещо, което е изключително съмнително. На разговор с премиера министър Петков е заявил, че мерките ще струват минимум 300 млн. лв. за всяка година”, обясни Адемов.

По думите му не е възможно да има решение на проблемите на хората с увреждания без някакъв допълнителен финансов ресурс.

„Необходим е екипен принцип за решаването на тези проблеми. Много се надявам това да не е измерване на рейтинги на участниците в този диалог, но е възможно да има и такъв момент. Трябва да бъде потърсен начин да се балансират възможностите. Ясно е, че са нужни отстъпки и от двете страни”, допълни Адемов.

Хасан Адемов коментира и заявката на БСП, че ще внесат вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема "сигурност", на който обаче от ДПС не са поканени за участие:

„Нека от БСП да внесат аргументите и мотивите на вота и тогава партията ще реши дали да ги подкрепи. Ние имаме основания за това като опозиция, но и сме удовлетворени от факта, че след шест месеца БСП стигна до извода, че актуалната тема за вот на недоверие е „сигурност”. Ние я бяхме предложили още на миналия вот”, допълни Адемов.