Драгомир Стойнев трябва да се оттегли от висшите органи на БСП. Това е квинтесенцията от засуканите слова и апаратни термини, които използва отстраненият ог Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП и бивш организационен секретар на Столетницата Красимир Янков. Това той направи в интервю пред напористата Илиана Беновска по радио „К2”. Поводът беше другарският съд, който пленумът на БСП спретна на бившия енергиен министър за подписването на нещо си там с офшорката "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй" 7. От форума излезе, че никой от партията-майка не знаел бил какво подписва Драгомир Стойнев, защото...

Ха де, защо? 

Уважаеми читатели, тъй като думите на Янков не могат да бъдат преразказани по стандартен начин, предлагаме направо част от интервюто със съкращения, а вие съдете какво е искал да каже точно Красимир  Янков и защо не го е казал когато и където трябва.

Илиана Беновска: Имаше едно стихотворение от Владимир Башев, в което имаше един стих: „как късно всички ме целувате“. Не се ли сетихте твърде късно БСП, седяхте година и три месеца, вашите министри си управляваха, кой какво знае и какво можеше, със съмнения за изпълняване на внушения и поръчки. Хубаво излязохте вчера с позиция, че не сте били сезирани като партия, не сте дали мнението си, но какво от това - нали Стойнев си е подписал едни документи, т.е. не лично, а подставено лице - шефът на АЕЦ „Козлодуй“, да се строи 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ на доста космическа стойност?

Красимир Янков: Аз ще цитирам част от решението. Решението на Националния съвет (НС), т.е. решението БСП като позиция е: „не приема важни управленски решения без за тях да е получен съответния управленски …“

ИБ: Какво като не го приемате, г-н Янков? Каква е наказателната санкция? Вие, цялата партия, поставени без ваше съгласие в обстоятелства, носите вина и отговорност за това какво ще се случи, когато се разберат истинските мотиви за строителството на 7-ми реактор с „Уестингхаус“.

КЯ: Приемам и Вашето мнение. Мога да Ви кажа, че след продължителен дебат и съдържателното обсъждане, и самото съдържание на приетата позиция, аз смятам, че е нормално Драгомир Стойнев да се оттегли…

ИБ: От какво да се оттегли?

КЯ: От позицията, която има в БСП, от ръководството на БСП. Това би дало знак на обществото преди избори, че БСП е силна, отчита и поправя грешки, а не да толерира...

ИБ: Само ясно да Ви разбера. Бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да се оттегли и от зам.-председателското място в БСП, и от самата БСП ли?

КЯ: Да. Точно това казах - и от ръководството. (...)

ИБ:  Вие поискахте ли той да се оттегли от ръководството на БСП?

КЯ: Това е акт, който е въпрос на отношение към самия процес, визията каква БСП трябва да имаме ние, не само за тези избори, а по принцип. Иначе понеже засегнахте все пак и темата, която е свързана с промените в самото ръководство …

ИБ: Чакайте, чакайте! Само за Драгомир Стойнев да разбера искам. Вие чакате и ако той не се оттегли сам, вие няма да проявите воля да го махнете, така ли?

КЯ: Процедурата е: председателят на партията предлага своя екип и вчера той направи промени в ръководството, но не направи промени, свързани с Драгомир Стойнев.

ИБ: И защо не поискахте да го направи?

КЯ: Трябва да го попитате него.

ИБ: Ами не ми вдига телефона. Защо не поискахте да го направи? Постави ли се въпросът изобщо на пленума да се оттегли Драгомир Стойнев от ръководството на БСП?

КЯ: Този въпрос се поставя на различните форуми на БСП. Това се знае и от ръководството. Поставя се въпросът и сега на, така, по-честите конференции, събрания, на които се номинират народни представители.

ИБ: Защо е толкова дълъг инерционният момент в БСП? Защо не взимате радикални решения понякога, когато се налага?

КЯ: БСП е партия, която се съобразява и решенията се взимат от обективните органи. Това кара партията да живее различен живот от партии, които са лидерски и еднолични. (…)

ИБ: Г-н Янков, като китайска капка ще питам пак: някой предложи ли да се оттегли Драгомир Стойнев от ръководството на БСП?

КЯ: Аз Ви казвам, че това няма как да се предложи от член...

ИБ: Защо? Ами става един член и казва: „Председателю Миков, оттегли заместника си Стойнев“.

КЯ: Аз ще Ви отговоря по начина, по който трябва да се тълкува и е приложим за промени в Изпълнителното бюро.

ИБ: Но не може ли да кажете Вие на председателя, той да не е някакъв недостъпен?

КЯ: Може да бъде казано, разбира се.

ИБ: Каза ли го някой: „Председателю Миков, оттегли заместника Стойнев“?

КЯ: Това прозвуча не с толкова директен тон, но в много от изказванията. Това е личен акт.

ИБ: Но тази партия не е лична нито на Миков, нито на Стойнев, нито на никого. Вие сте Столетница, която е създадена от други хора, имала е едно друго минало. Вие сте просто поредните вътре в нея.

КЯ: Никой няма самочувствието, че тази партия съществува заради него. Напротив, ние сме тези, които с действията си, с тезите, можем да бъдем полезни на партията, която ние е събрала затова, че сме съмишленици, затова, че имаме визията да се променя идеология. (...)

Очевидно е, че новият председател на БСП не е в течение на идеята на Красимир Янков. Дали крушката ще си има опашка, ще видим в близките дни - при реденето на изборните листи. Но че нещо пак се мъти под полите на Столетницата, се вижда с просто око. Мислехме да сложим този текст в рубриката "Любопитно", но е прекалено неправдоподобен за там.