Стотици хиляди хора изпълниха вчера площад "Йеникапъ" на брега на Мраморно море в Истанбул, включвайки се в един от най-многобройните и важни предизборни митинги на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) преди изборите на 24 юни.

За речта на Ердоган и Йълдъръм бе построена голяма платформа, а изказванията се излъчваха на огромни екрани. Теренът бе украсен със знамена, флагове и постери. Ердоган говори в продължение на около час пред хилядното множество.

Той призова поддръжниците си на 24 юни да гласуват за Коалиция за републиката, за да дадат "достоен урок на Запада".

В речта си Ердоган подчерта, че най-важните проекти, най-големите инвестиции през 16-годишното управление на ПСР са направени в Истанбул, като изброи десетки осъществени и предстоящи проекти.

"Благодарение на нашите усилия историческият и легендарен мегаполис се превърна в център на света", каза Ердоган. 

В препратка към вчерашния ден, който в Турция се отбелязва като Ден на бащите, Ердоган се обяви за "баба" (баща) на 81 милиона турци, а днешния митинг нарече най-грандиозния за цялата кампания.

ПСР на президента Реджеб Тайип Ердоган е обединена за изборите с националистите на Девлет Бахчели в Коалиция за републиката.

Въпреки дъжда, който се изсипа в сутрешните часове, и лошото време площадът бе изпълнен до краен предел със симпатизанти на ПСР не само от Истанбул, но и от съседните окръзи, съобщиха медиите.

Турският президент Ердоган, който е кандидатът за президент на Коалиция за републиката, премиерът Бинали Йълдъръм, министрите от кабинета, активисти на ПСР и на ПНД участваха в митинга.

Президентът обяви митинга за най-грандиозния за цялата кампания.

Изненадата бе присъствието сред официалните лица на Тансу Чилер, първата жена министър-председател на Турция, преди ПСР да дойде на власт.

В кратко изявление от трибуната Чилер заяви, че "присъства на този митинг, водена от националното си съзнание".

Чилер не отговори на поставен й от журналистите въпрос възнамерява ли да се върне в политиката. 

Участието на Тансу Чилер е израз на подкрепа на визията на Ердоган за борбата срещу терора на прокюрдската ПКК, която е основен тема в предизборната му агитация.

Нападайки опозиционния кандидат за президент Мухаррем Индже, който го обвини в разточителство и мегаломания заради президентския дворец в Анкара, Ердоган посочи пример от една среща с Владимир Путин.

"Когато за пръв път посети двореца Бештепе, Владимир Путин огледа подробно залите, обстановката в двореца. И на тръгване Путин ми каза: "Ето това е знак,че сте велика държава", каза Ердоган.

Ердоган произнесе едночасова реч.

Мегаполисът Истанбул с над 15-милионното си население е най-критичният град за вота на 24 юни, защото ще излъчи 98 от 600-те депутати в новия парламент. 

На изборите през 2011 г. ПСР спечели мнозинство в Истанбул, но на вота през 2016 година, а след това и на референдума през миналата година изгуби мнозинството. Недоволен от резултата, Ердоган отстрани с указ дългогодишния кмет на Истанбул Кадир Топбаш и назначи на негово място Мевлют Уйсал.

Митингът на "Йеникапъ" бе 26-и пореден митинг от предизборния маратон на Коалиция за републиката, който Ердоган започна на 26 май.

Утре започва последната решителна за предизборната агитация седмица за вота. В петък и събота Ердоган ще проведат митинги в отделните райони на Истанбул.

Нахиде Дениз, БТА