Германската канцлирка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са се договорили за създаване на общ бюджет на еврозоната. Това съобщи самата Меркел, цитирана от Ройтерс.

Общият бюджет ще служи за увеличаване на инвестициите в 19-те страни членки на валутния съюз.

"Имаме проект за нова еврозона и това е нещо чудесно", заяви Меркел след срещата с Макрон в Германия днес. "Отваряме нова глава."

Бюджетът на еврозоната ще може да се използва през 2021 г., поясни Макрон. Детайлите по него – размера му и начинът, по който ще се формира – ще бъдат уточнени от финансовите министри преди края на годината.

Инициатор на реформата на еврозоната е Макрон, който поиска бюджет в размер стотици милиарди. Меркел пък бе по-сдържана и предложи няколко десетки милиарда евро. Тя е разкъсвана между дясното крило на коалицията си, което се страхува Германия да не плаща заради твърде разточителните страни от Южна Европа, и нейното ляво крило, социалдемократите, които й внушават да изостави "скъперничеството" и да подкрепи позицията на Франция.

Френско-германската "пътна карта" за реформата на еврозоната ще се дискутира на срещата на върха в Брюксел другата седмица.

"Работим активно, за да гарантираме, че бюджетът на еврозоната ще бъде използван за увеличаване на инвестициите и за увеличаване на конвергенцията в рамките на еврозоната", допълни Меркел.

Целта на общия бюджет на валутния съюз е и да бъде гаранция в случай на криза. Според много анализатори реформата на еврозоната е ключова за запазването на стабилността на общата валута.