Унгарският парламент прие пакет от закони, криминализиращи определен вид помощ за нелегалните имигранти, предаде Ройтерс.

Пакетът, станал известен като "Да спрем Сорос", е на практика пренебрегване на ЕС и на забележките на правозащитните групи.

Властите вече ще могат да вкарват в затвора служители на хуманитарни организации, в случай че помагат на мигранти да искат убежище, ако нямат право да го получат.

Премиерът Виктор Орбан оглави съпротивата на източноевропейските страни срещу квотите на ЕС, целящи да разселят кандидатите за убежище из целия Съюз. Той открито критикува политиката на отворените врати, която германската канцлерка Ангела Меркел обяви в разгара на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Оглавяваната от Орбан дясна партия "Фидес" увеличи мнозинството си в парламента през април, като спечели благодарение на антиимигрантската си платформа. Партията също така демонизира родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос и подкрепяните от него либерални неправителствени организации.

Орбан обвинява Сорос, че насърчава масовата имиграция, за да подкопае Европа. Милиардерът обаче отрича тези твърдения.

"Унгарският народ с право очаква правителството да използва всички необходими средства за борба с нелегалната имиграция и дейности, които я подпомагат", написа вътрешният министър Шандор Пинтер в мотивите, приложени към проектозакона.

"Пакетът "Да спрем Сорос" служи за тази цел, като криминализира организирането на нелегална имиграция. Искаме да използваме проектозаконите, за да попречим на Унгария да стане страна на имигранти", каза той.

Парламентът, в който "Фидес" има мнозинство от две трети, прие и конституционни поправки.

В Унгария не може да се заселва "чуждо население", предвижда една от тях. Това е сериозен удар срещу плановете на Брюксел за квоти, отбелязва Ройтерс.

Човек вече няма право да бъде бездомен в Унгария, гласи друга поправка.

Държавата се задължава да брани християнската култура.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот изрази съжаление, че Унгария не е изчакала доклада по въпроса на Венецианската комисия, както и мнението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Споделяме опасенията на Венецианската комисия за криминализирането на дейността на неправителствените организации в сферата на помощта за бежанците", заяви той.

Имиграцията се превърна в главното притеснение за избирателите в целия ЕС. Това изстреля антимигрантските партии на власт в Италия и Австрия и заплашва да разцепи създадената едва преди три месеца коалиция в Германия.

Орбан се възползва от настроенията на унгарците заради големия брой мигранти, предимно мюсюлмани, бягащи от войната и мизерията, чийто брой в страната се увеличи през 2015 г.

Повечето от тях отидоха в по-богатите западноевропейски държави. Обран обаче нарече мигрантите заплаха за европейската християнска цивилизация и вдигна стена по южните граници на Унгария, за да попречи на идването на още хора.

Според статистиката от април в Унгария, чието население е 10 милиона души, има 3555 бежанци. Само 342-ма души са регистрирани като кандидати за убежище през първите 4 месеца на годината. Повечето от тях са от Близкия изток. Одобрени са молбите на 279 души.

От Унгарския хелзинкски комитет заявиха, че стесняването на определението кой е смятан за бежанец на практика означава, че никой, влязъл в Унгария по суша, няма да бъде третиран по този начин.

"Вместо да пази от преследване, унгарското правителство реши да се присъедини към редиците на преследващите", заяви съпредседателката на комитета Марта Пардави.

Правителството в Будапеща очаква възможни мерки на Европейската комисия заради новия закон.

Венецианската комисия помоли Унгария да се въздържи от приемането му, докато не публикува доклада си.

Орбан затегна и държавния контрол върху медиите, главните сфери на бизнеса и съдилищата, след като дойде на власт през 2010 г.

Същевременно унгарският парламент реши да създаде нов съд по публична администрация. Според критиците така може да се увеличи политическото влияние върху съдиите.

Друга промяна е ограничаването на правото на свободно изразяване и събирания.