Знаменитият грузински актьор, режисьор и певец Вахтанг Кикабидзе ще посети Русия само ако „баскетболистите” Владимир Путин и Дмитрий Медведев се махнат от политиката.

Той заяви това в интервю за канала „Дойче веле”.

Кикабидззе е известен още от времето на СССР с ролите си във филми като „Мимино”, „Не тъгувай”, „ТАСС е упълномощена да заяви” и много други. Той даде интервюто по случай наближаващия 10-годишен юбилей от руското нахлуване в Грузия, довело до откъсването на Абхазия и Южна Осетия.

Путин си е излял върху грузинския народ обидата от разпадането на СССР, смята актьорът. И предупреждава, че страната му може да изчезне, ако не бъде приета в НАТО.

Той обаче се надява, че въпреки всичко народите на двете страни ще се отнасят един към друг като в съветските времена и политиците ще престанат да играят главна роля в живота им.

Кикабидзе заявява, че много обича Русия. Но преди 10 години отказа да отиде там и да получи Ордена на дружбата. Като причина той обяви агресията на Москва срещу родината му.

„Винаги съм казвал, че не мога да пея на човека, който ме удря, а а з не мога да отговоря. Ще ми бъде неудобно да погледна в очите децата и внуците си”, споделя Кикабидзе.

Той смята, че въоръженият конфликт с Русия не е можело да бъде избегнат.

„На 35 километра от Тбилиси по посока на планината е опъната бодлива тел, а зад нея има руски военни. Войниците нямат нищо общо. Заповядват им, а те изпълняват. Всеки месец тази бодлива тел се измества, върви някаква пълзяща агресия. Човек живее тук, а зад бодливата тел е погребана жена му. Той не може да отиде на гроба й, не може да се помоли в църквата. Постоянна изчезват по двама-трима души, защото уж били нарушили границата. Каква граница? Това е изконна грузинска земя”, продължава кинозвездата.

Той смята, че само Путин може да реши проблема. И ако един ден реши да върне Абхазия и Южна Осетия на Грузия, портретът му ще виси във всеки дом.

Самият Кикабидзе твърди, че много се зарадвал на разпадането на СССР. Дори спретнал гуляй по този повод. Събиотието било шокиращо, но всички усещали, че то трябвало да се случи.

Това, което той най-много мразил в Съветския съюз, било гербът. Да измислиш сърпа и чука за символ било свързано със скапания живот в огромната страна. В СССР обаче хората повече се уважавали помежду си и имало повече духовност.

Руски политици се разгневиха на интервюто на Вахтанг Кикабидзе, предаде Нюз.Ру.

„Той стана този, който е, само благодарение на СССР. Иначе би бил валко известен певец от покрайнините на Европа. Натрупал е години, но не и мъдрост”, написа в туитър сенаторът Алексей Пушков.

„Уви, вече няма такъв човек”, каза друг сенатор – Франц Клинцевич.

А лидерът на комунистите Генадий Зюганов обвини актьора, че действа в интерес на Вашингтон.