"България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от Министерския съвет. 

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на "Гранична полиция" и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция. 

Борисов подчерта, че страните от ЕС и тези от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата - незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни. 

Българският премиер заяви, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява да бъде намерено съгласие между всички държави членки по темата с миграцията.

Министър-председателят посочи още, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни, тъй като ще им бъде прехвърлена двойна отговорност - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

Той каза още, че държавите на първа линия трябва да получат допълнително финансиране и настоя за изнесени центрове за връщане, но извън ЕС, т.е. - "там откъдето е дошъл".

"Ако Меркел не беше казала "Елате", те още щяха да са в България", каза още Борисов.

Той предложи да си представим, ако тези десетки хиляди мигранти кажат за България:, "Е, не е Германия, не е Швейцария, но е хубаво - ще останем тука", какво ще стане.

"Да бъдем честни: ние - Гърция, България, Италия пропускахме много мигранти и те отидоха в Германия", заяви Борисов. 

А ето и какво му казал Еманюел Макрон:

"Даже сега, като слизах към вас, ми вика: "А, много ти е добра позицията. Много подредена! Ти показа как става!" 

Борисов първо нарече позицията на БСП по повод изнесените центрове за мигранти "некоректна". Освен това нападна Корнелия Нинова за изнесното от нея днес  - че му е звъняла, когато ГЕРБ се отказа от финансиранто на т. нар. експериментални молекули. Дотук била истината, а нападките че той е смачкал позицита на парламентарната група, не е вярно.

 

"Като не отида - страх го било. Като отида - защо съм отишъл! Дотичал бил, било му неспокойно... Нещо да съм неспокоен виждате ли?! Просто не е честно така.

И сега чакам всеки ден да ми дадат решение за тези майки с деца - за да видя сметката. Ще го направя, обещал съм! Прави се политика с нещастието на хората.

Как съм казал "да ми се махнат от главата" Аз такова нещо не съм казвал... Казал съм: връщам на министъра, да го реши тоя проблем, да ми се махне от главата. Това съм казал - не да обидя майките."

"Ни остров, ни гявол! Мръсници, лъжци жълти!", финишира министър-председателят по повод слуховете, че бил купил гръцки остров.