Известната руската писателка Людмила Улицка заяви, че Русия изостава от Европа. Изказването ѝ бе в интервю за тв канала „112 Украйна“, публикувано в YouTube. По думите ѝ руснаците не могат да станат европейци, защото изостават от тях поне със 150 години.

Интервюто предизвика противоположни реакции в Русия. Предлагаме ви част от думите на писателката (издавана и у нас), както и още две мнения по този повод, публикувани от сайта Лента.ру.

В отговор на въпроса „какъв ген пречи на руснаците да бъдат европейци“ писателката отвръща, че проблемът не е в генетиката, а в цивилизационния процес.

„Ние не можем да станем европейци, трябват ни още 150 години, а може би и повече. Толкова имаме да ги догонваме, с толкова изоставаме. Това се чувства при общуване с хората в други страни“, заяви Улицкая и подчерта, че Русия се превръща в световна провинция.

Единственото, което може да се направи в такава ситуация, казва авторката, е да се повишава културното и образоветелно ниво:

„За съжаление, у нас сега върви обратният процес – и културното, и образователното ниво падат“.

Случващото се в Русия тя нарече „архаически движения против целия цивилизационен процес“.

„За мен най-важното в положението, в което се оказахме, е да намалим нивото на агресия. Ясно е, че не можем да намалим агресивността на началството и военното ръководство, но поне своята лична агресия можем да намалим. Нека не се озлобяваме, да не изпадаме в ярост, нито в отчаяние“, призова тя.

Интервюто предизвика доста противоречиви коментари.

„Мнозина не разбират накъде отива страната – коментира известният журналист Владимир Познер. – Обществото е разделено в своите възгледи за правилната посока. Намираме се в труден преходен период… В такива моменти възниква и агресия, и даже жестокост. В този смисъл споделям гледната точка на Улицка.“

Но телевизионният водещ подчерта несъгласието си с нейната теза за липса на цивилизационен процес. Според Познер в момента Русия е в процес на откъсване от „абсолютно нецивилизованото състояние“, в което пребивавала по време на съветското си минало.

Различно мнение изказа кинорежисьорът Владимир Бортко, зам.-председател на Комисията по култура в Държавната дума. От една страна той не е съгласен, че Русия изостава от Европа.

„Виждам в изказването на Людмила Улицка две неща. Първо: на нас постоянно ни казват, че изоставаме от Европа. Така говореха и преди 150 години, когято имахме и Толстой, и Чехов – независимо от всичко великата руска литература, култура и музика винаги е водеща“, заяви Бортко.

При това режисьорът смята, че културното ниво на руснаците действително пада.

„И второ – стана ли по-лошо? Безспорно, стана по-лошо. В Съветския съюз ръководството се интересуваше от повдигането на културното ниво на своя народ. Това беше основна цел, а това, което става сега, е жалко и страшно. Но да се каже, че Русия е задният двор на Европа, е смехотворно – въпреки че става все по-лошо, това също  вярно“, подчерта той.

Площад Славейков