Вотът на недоверие е за липсата на сигурност в нашата държава, за провал в работата на МВР, за провал във финансовата сигурност. Това заяви пред Нова тв депутатът Елена Йончева по повод внесения от левицата вот на недоверие.

Той ще се дебатира в пленарната зала днес следобед.

"България няма сигурност. Има кражби, набези по селата, поръчкови убийства, които не са разкрити", поясни Йончева.

Тя изтъкна, че в управленската програма на ГЕРБ е записано във всяко населено място да има един полицай.

"Засега това е мираж. Трябва да бъдат назначени 6000 души. В момента има назначени под 2000 души, а напусналите системата са над 2000 души", съобщи Йончева.

И допълни, че полицията няма мотив и стимул да работи, защото заплатите са ниски, а администрацията е много раздута. Йончева е убедена, че вътрешният министър Валентин Радев не може да се справи с проблемите.

"ГЕРБ управлява 9 години, не може непрекъснато да се оправдава с други правителства. А проблемите със сигурността се задълбочават. 75% от кражбите не са разкрити, 85% от телефонните измами не са разкрити", заяви Йончева.

Според нея доверието в МВР спада.

От своя страна депутатът Тома Биков (ГЕРБ) изрази възмущение от обвиненията на БСП, че управляващата партия е "организирана престъпна група".

"Аз чух, че кметовете ще създадат организирани престъпни групи, че законът за частната охранителна дейност ще създаде едва ли не някакво робство. Чухме същото и преди шест месеца, но в крайна сметка, след като сме влезли в НС, сме длъжни да търпим подобни неща", коментира той.

И продължи:

"Едно е да кажем, че има проблеми в системата на сигурността, друго е да кажем, че сме организирана престъпна група. Шайка е, ако вземеш стотици хиляди левове от обществена телевизия, докато човекът, с когото живееш, е министър-председател", каза Биков, намеквайки за скандал, свързан с името на Йончева.

Биков заяви, че напусналите полицаи не са 2000, а около 6000. На тяхно място обаче били назначени 1700. А обещанието на ГЕРБ било да има 1000 назначени полицаи за 4 години.

"Разбира се, че в системата има комплексни проблеми, които обаче нито ще се решат за три дни, нито ще се решат с вот на недоверие или директни лъжи", заяви Биков.

Според него в мотивите за вота на недоверие "няма и 100 грама политика".

"Има преглед на печата, публицистика и едни широки фрази. Народът се чувствал несигурен. БСП или са социологическа агенция, след като говорят какво чувства народът, или са главна редакция на наполовина жълт вестник", коментира Биков.

Той прогнозира какво ще представляват днешните дебати.

"Днешните дебати ще са това: ние ще излезем, те ще излязат. Ще се плюем 4-5 часа в парламента и от това няма да произлезе нищо", каза Биков.

Според него престъпленията спадат.