"Високотехнологичен карамбол" - с това заглавие испанският в. "Марка" коментира класирането на осминафинала на "Ла Роха".

Испанците на два пъти догонваха в резултата на отпадналия вече тим на Мароко в последния си мач от група В на Мондиала.

В крайна сметка иберийският отбор не само оцеля, но и зае първо място в групата. Това стана благодарение на издънката на Португалия, която в края допусна Иран за изравни от дузпа за 1:1. "Петте щита", както наричат настоящите европейски шампиони, останаха втори. А в отделни моменти вчера всеки един от двата тима от Пиренейския полуостров можеше да отпадне.

Испания се класира и благодарение на системата за видеоповторение VAR. Така бе зачетен изравнителният гол с пета на Яго Аспас за 2:2.

"Трябва да се кръстим. Трябваше ни чудо като гола на Маседа в Париж и спасената от Касияс дузпа на Парагвай. То се случи след петата на Аспас и бе спасено от VAR", пише "Марка".

Изданието припомня гола на Антонио Маседа, с който Испания победи с 1:0 ФРГ на европейското първенство във Франция през 1984 г., и спасяването на вратаря Икер Касияс през 2010 г., след което Испания победи Парагвай с 1:0 на четвъртфинала, за да стане после световен шампион.

"Последната минута бе на високите технологии, които дадоха на Испания неочакваното водачество. Гениалността на Аспас и една дузпа за Иран задействаха въртележката", продължава най-тиражният спортен всекидневник в света.

Същевременно изданието остро критикува Андрес Иниеста, който направил нещо твърде необичайно за класата си - да изгуби контрола върху топката при първия гол на Мароко. Отправят се нападки и срещу капитана Серхио Рамос, който "останал хипнотизиран" и нерешителността му довела до второто попадение на африканския тим.

"Няма нито един нормален ден за Испания от началото на първенството", обобщава "Марка".

Освен че смени в движение треньора, "Ла Роха" сякаш представлява два отбора. Един е тимът, който играе по левия фланг с Жорди Алба, Иниеста и Иско. А отдясно Карвахал и Давид Силва все още не са показали необходимото вдъхновение.

Яго Аспас вкарва с пета. Голът първо ще бъде отменен, но след това - зачетен.

Наставникът Фернандо Йеро има десет твърди титуляри, само с единадесетия не му върви. В първия мач това бе Коке, после Лукас, а вчера - Тиаго. Националът с бразилски корени като че ли се оказа най-добрият избор.

"До този момент VAR е най-добрият играч на Испания", коментира в. "Ел Мундо депортиво".

И припомня, че още в първия мач един от головете на Диего Коста (за 1:1) бе зачетен пак след консултация със системата. Но също така благодарение на VAR не беше зачетен гол на Иран срещу Испания.

"Да живее бащата, заченал VAR", възкликва журналистът Франсеск Агилар от барселонския всикидневник.

Но по-нататък няма да е лесно. Ако Испания победи на осминафинала Русия, възможен съперник на четвъртфиналите е Хърватия. А на европейското първенство през 2016 г. балканският тим победи иберийците с 2:1. Така че хърватите няма да са бонбон, заключава "Ел Мундо депортиво".

Прав е Фернандо Йеро, който вчера след мача с Мароко призна, че "това не е пътят, по който Испания ще стигне далеч" на този Мондиал.

Съдията пощади Роналдо само с жълт картон въпреки показаното от VAR.

VAR е най-добрият играч не само на Испания, но и на Португалия и това се видя вчера.

Много световни медии обърнаха внимание на слабата игра на Роналдо, чиято кулминация бяха пропуснатата дузпа и спестеният само по милост червен картон.

Самият португалски футболист се опита да разсее напрежение с постинг в профила си във фейсбук.

"Целта е постигната. Единни сме и сме съсредоточени върху осминафиналите. Напред, Португалия", написа носителят на "Златната топка".

Най-големия португалски спортен вестник - "А Бола", отбелязва, че Роналдо е първият, пропуснал дузпа за националния отбор на страната си на световни първенства в редовните 90 минути.

Интересното е, че изданието посвещава доста място не на поведението на Роналдо, нито на факта, че в последните минути сънародниците на Фернандо Магелан можеха да отпаднат от Мондиала. А на спречкванията и словесните престрелки между футболистите и сънародника им Карлуш Кейрош, който е старши треньор на Иран.

Първо той се опита да даде наставления на португалеца Жоао Моутиньо. Запитан след мача, футболистът отговори, че нито е чул, нито е видял някой, който да му казва нещо, тъй като е мислел само за мача.

Кейрош се оплака, че португалците не са го поздравили след края на двубоя.

"Като португалец той трябва да демонстрира повече уважение към португалците", коментира героят на мача Рикардо Куарешма - авторът на гола за иберийците, избран за играч на мача.