След решението на президента да не назначава представител на ББЦ в Централната избирателна комисия, Николай Бареков побърза да се изкара жертва на статуквото. 

"Политическите партии използват една институция, за да отстрани по служебен път основния противник на статуквото", не закъсна реакцията на евродепутата и лидер на ББЦ.

Според него се прави опит "България без цензура" служебно да бъде отстранена от участие в контрола на изборния процес. Заз всичко стоели ГЕРБ и БСП, привидя Бареков.

"Президентската институция беше подложена на масиран натиск от две партии - ГЕРБ и БСП, за да не включи представител на ББЦ в Централната избирателна комисия. След 2001 г., когато съдът беше използван за служебно отстраняване на една партия, сега политическите сили използват една институция да отстрани по служебен път основния противник на статуквото. "България без цензура" няма да става жертва на старите партии, защото нашите избиратели ще гласуват масово за промяна и с помощта на нашите структури ще упражним контрол върху купуването на гласове. 
Партията "България без цензура" възникна като гражданско движение срещу изборните манипулации от типа "Костинброд". Решението за отстраняването й от ЦИК е първият лош знак за липсата на прозрачност и честност на предстоящия вот", заключава Бареков.

Това е поредният удар срещу ББЦ. Наскоро ВМРО напусна коалицията с Бареков, с партията след скандални разкрития за оттношенията на лидера й с Делян Пеевски се раздели зам.-шефа й Ангел Славчев. В последно време Бареков рязко промени отношението си към президента, които месеци наред подлагаше на разнообразни критики. Катарзисът му обаче не се е оказал достатъчен, ако се съди по последното развитие на събитията.