БСП се зае да брани свободата на словото от "политиката, водена от Бойко Борисов", като взе повод от последните събития в Нова тв и сваленото предаване "Часът на Милен Цветков" в понеделник вечерта. 

"Поводът за нашата трибунка е нашето тежко безпокойство за медийната ситуация в България и за продължаващите да се натрупват доказателства за това, че в България цензура на практика съществува", обясни депутатът и журналист Александър Симов.

По думите му предаването на Цветков е било спряно "само защото той си е позволил да се занимава с душевния свят и вътрешните терзания на Бойко Борисов покрай новината - фалшива или не, че премиерът си е купил остров".

Според социалистите медийната среда в България е пряко следствие на водената от Бойко Борисов политика.

"Да, убити журналисти в България няма, слава Богу, но има убити теми. И това се случва пред очите ни. Свободата на словото била отговорност на самите журналисти, казва Борисов - цензурата у нас има политически основания. Пет пари не даваш за свободата на словото и просто гледаш тази тема да ти се разкара от главата. Както много други...", заяви Симов.

По думите му, след като прочел становището на Нова тв, в което се обяснява, че предаването на Милен Цветкон не отговаряло на етичните и журналистическите стандарти на медията, се запитал как така въпросните стандарти започвали да важат, когато темата е свързана с министър-председателя. 

Симов припомни и класациите на "Репортери без граници", в които страната ни постоянно пада на по-долно място - до 111-о.

 

"Защитата" на БСП за медиите обаче не бе приета еднозначно. Припомнен бе случаят, че лидерката Корнелия Нинова и членът на Бюрото на партията Кирил Добрев водят дело за обида срещу главния редактор на "Поглед инфо" Румен Петков заради негов коментар. Двамата искат общо над 200 хил. лв. от "Поглед инфо" заради причинен стрес, безсъние и лошо настроение.

В момента, както Клуб Z писа, има и напрежение около партийния вестник на БСП "Дума" заради статия, в която се е появила снимка на Добрев в неподходящ според него контекст. Напрежението преди две седмици доведе до това главната редакторка на изданието Таня Джаджева да излезе в отпуск, твърдят източници от партията.