Няма и 10 минути. Толкова време отне на комисията по икономическа политика в парламента да отхвърли промените в Закона за здравето, с които се иска отмяна на тоталната забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. 

Законопроектът бе лансиран от вицепремиера Валери Симеонов - една от няколкото законодателни инициативи, които той поде в последните месеци. Текстът бе внесен за разглеждане от депутати от НФСБ и предвижда връщане на стария режим с помещения за пушачи и за непушачи в заведенията. За сметка на разхлабването на режима, от НФСБ предлагат и двойно по-високи глоби при неспазване на частична забрана за тютюнопушене. 

Самият Симеонов е непушач, но настояваше, че "тези хора имат права", освен това от забраната - според него - страда бизнесът. 

Дебати в комисията нямаше - думата бе дадена единствено на представителите на "България без дим", които напоително разказаха как забраната за тютюнев дим се подкрепя от гражданите - според изследване на "Екзакта", а част от подкрепящите го са пушачи. От "антицигарените" неправителствени ортанизации даже настояха не просто проектът да не бъе подкрепен, а рестрикциите срещу пушенето да са още по-строги и да се засили контролът. 

Председателят на икономическата комисия Петър Кънев прекъсна изложението на противниците на законопроекта и пристъпи към гласуване - уточнявайки, че решението на ПГ на БСП е да се гласува "по съвест". Крайният резултат - една няколко минути след старта на дискусията - бе, че само двата избраници гласуваха "за" идеите на Симеонов и НФСБ. Масово народните представители се въздържаха, а един социалист - Жельо Бойчев - бе "против" отмяна на тоталната забрана за тютюнев дим.

Позицията на ГЕРБ също е "против" - по повеля на премиера Бойко Борисов, в чийто мандат цигарите бяха окончателно забранени на обществени места. Тогава промяната бе обявена като "подарък за децата на 1 юни" - датата, на която забраната влезе в сила.

Проектът вече мина през водещата комисия по здравеопазване на 21 юни. Докладът на депутатите обаче все още не е готов, въпреки че гласуването и там беше тектът да бъде отхвърлен. Окончателното решение е на пленарната зала, но засега изглежда предизвестен.