Ето ви една (макар и престояла все още) шокираща културна новина:

„Мис Силикон“ ще издаде първа стихосбирка. Скандалната фурия ще представи книгата, която ще се казва „Мъжете са боклуци, но без тях не можем“ около Коледа като интимен подарък за нейните фенове.“

Използваме тази новина, за да ви въведем в темата на една нова изложба, която ще може да се види в Гьоте институт от 4 до 20 юли. Темата ѝ са новините и все по-агресивният, понякога сюрреалистичен медиен пейзаж в България и по света. Изложбата се нарича „Шок и ужас“ с подзаглавие „Новини и други страшни истории“.

Както знаем, новините трябва да са страшни, иначе ще са скучни и никой няма да ги гледа. Водещият принцип в съвременната журналистика общо взето гласи: „Ако няма кърви, няма да сме първи“ (става дума за рейтинга) В новината, с която започнахме, няма кърви, но много почитатели на поезията ще изпаднат в културен шок и ще преживеят сподавен литературен ужас от силиконовата поезия на „скандалната фурия“ и нейните лирични герои „мъже боклуци“.

В днешно време новините и журналистиката не са това, което бяха. Социалните мрежи, дигиталните медии, борбата за рейтинги и рекламодатели и изобщо промените в обществото наложиха нови стандарти в медиите. Добре познаваме гръмките заглавия с главни букви и ключови думи „шок“, „ужас“ и „скандал“. Уви, в света на „постистината“ и „алтернативните факти“ новините и журналистиката са на път съвсем да изпаднат от списъка на основните граждански приоритети. Когато всичко е „шок“, „ужас“ или „скандал“, вече нищо не е в състояние да шокира, ужаси и скандализира клетия читател-зрител-слушател. Остава му само да спре да гледа телевизия, да престане да слуша новини, да се откаже от вестници и новинарски сайтове… Но (ако перифразираме заглавието на мис-силиконовата стихосбирка):

„Новините са бокуци, но без тях не можем.“

И така, щем-не щем, се оказваме въвлечени във вихъра на деградация на медиите, езика – и в крайна сметка цивилизацията…

С тези и други въпроси за новините и начина ни на боравене с информация днес се занимава изложбата „Шок и ужас“, в която свои работи ще представят Антон Терзиев и младият живописец Явор Костадинов. Включат се и още двама млади, но вече познати автори – ироничната художничка и илюстраторка Мартина Вачева и французинът Мич Брезунек, които за първи път ще се представят със съвместна работа. Куратор е Стефка Цанева.

В изложбата има още едно интересно младо присъствие, макар и не толкова добре познато в София, колкото в Берлин – на Венета Андрова, която ще представи видеотворба. Неочаквано е участието на Вера Млечевска, позната като един от утвърдените български куратори в съвременното изкуство, която ще представи пърформанса „Културните новини“ с участието на други куратори и художници.

Изложбата се занимава с крайностите в медиите (които все по-често навлизат и в мейнстийма) – с шока, сензациите и фалшивите новини, как днес се справяме с тях и откриваме важната информация, но и как именно тази сюрреална ситуация може да се превърне в отправна точка за творчески търсения и интерпретации. И точно защото не е лесно, е още по-интересно да видим възможните творчески стратегии за справяне със страха и отвращението, предизвиквани от медиите.

Откриването е на 3 юли от 18,30 ч. в Гьоте институт (ул. „Будапеща“ 1). Същата вечер от 19,30 ч. Вера Млечевска ще представи своя пърформанс „Културните новини“.

"Площад Славейков"