Народният представител от "БСП за България" и зам.-председател на групата Жельо Бойчев ще напусне Народното събрание. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Обяснението ѝ е, че Бойчев ще се занимава в бъдеще с бизнес. Той остава член на БСП и на градската организация:

"Няма драма. Жельо Бойчев остава член на БСП, член на градската организация с желание активно да работи и да ни помага. Желае да напусне ръководството на парламентарната група, в скоро време парламента и политиката изобщо по лични причини. Опитахме се да го разубедим, защото е изключително качествен и ценен колега. Жельо има намерение да се занимава с бизнес оттук нататък и постъпва изключително почтено, за което го поздравявам. Има и моето, и на колегите уважение", каза лидерът на БСП.

Жельо Бойчев отрече пред БНР да има конфликт с ръководството или с парламентарната група. Напускането му нямало връзка с изключването на депутата Спас Панчев от групата на БСП в парламента.

"Прекалено дълго време съм в БСП, за да си помисли някой, че няма да бъда ангажиран нататък да не помагам на партията. Нямам драма нито с ръководството, нито с колегите в парламентарната група. Наистина това са лични решения, свързани с осмисляне на заниманията ми оттук нататък. Разбирането ми е, че когато човек е ангажиран с дадена позиция, той трябва да го прави наистина на 100% мотивирано и затова помолих да бъда освободен като заместник-председател на парламентарната група", каза  още той.

Бойчев отдавна се кани да направи тази крачка, но това, което досега го задържаше, бе председателското място във временната комисия, която трябваше да проучи обстоятелствата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Работата на комисията приключи, а после дойде и вторият вот на недоверие, който ще се гласува в петък.

"Нямам драма нито с ръководството, нито с парламентарната група", коментира самият Бойчев.

Той обясни, че е провел този разговор с Нинова много отдавна.

"Беше нормално да го коментираме първо с колегите. Това е коректното отношение", обясни Бойчев.

Напускането му било свързано с лични решения.

"Разбирането ми е, че когато човек е ангажиран с дадена позиция, той трябва да го прави на 100 % мотивирано. Затова помолих да бъда освободен като заместник-председател на парламентарната група, а след това ще видим. В момента съм народен представител, член съм на БСП и смятам да изпълнявам тези си задължения“, каза Бойчев.

Той поясни, че не си е поставял срокове, защото никой не знае какво ще се случи утре.