"Боинг" се готви да произведе самолет, който се движи със скорост от 5 пъти над звуковата бариера, съобщава Си Ен Ен.

Когато машината стане факт, хората ще могат да достигат всяка точка на планетата в рамките между 1 и 3 часа. При скорост от 3800 мили в час разстоянието между Лондон и Ню Йорк ще бъде преминавано само за два часа. Сега най-бързите полети между двата града отнемат около 7 часа. А в миналото свръхзвуковият "Конкорд" летеше над океана около 4 часа.

Проектът за свръхзвуковото чудо е все още в стадий на разработване. Трябва да бъдат решени ключови технически предизвикателства и едва тогава ще може да бъде създаден прототип на самолета, обяви говорителката на "Боинг" Бриана Джаксън.

Според нея е възможно концепцията да стане реалност през следващите 20-30 години.

Изискват се много експерименти, докато се стигне до производството на самолет, а и след това на самата машина. Всичко това отнема години, поясни Бриана Джаксън.

Инженерите на компанията са се заели сериозно с проучвания. Възможно е първо самолетът да бъда произведен за военни цели и едва по-късно да се използва и от гражданската авиация. 

Както е известно, и изобретателят Илон Мъск разработва свръзуков самолет. Неговият проект Space X е в напреднала фаза и се твърди, че със самолет, констуиран на базата на свръхмощната ракета, разстоянието между Ню Йорк и Шанхай ще бъде преодолявано само за половин час.