България е изпълнила всички критерии и за Шенген, и за чакалнята на еврозоната (Механизма на обменните курсове, ЕRM II). Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Всички в Съвета на ЕС смятат, че България е изпълнила критеиите за Шенген. Всички до един дават за пример България как се охранява външна граница на Шенген.", категоричен бе Борисов. "И всички шенгенски държави имат много по-големи проблеми и несправяне от България."

Той обясни също, че с Холандия, която блокира влизането на България в Шенген, се работи, макар и бавно.

"Подготвили сме си домашното и за чакалнята на еврозоната", каза Борисов. "На фона на нашите 24% (от БВП - б.р.) външен дълг, другите държави какво да кажат? Ние също бихме могли като другите държави да тропаме по масата и да питаме кога ще се поправят, кога ще намалят дълга... Ние сме изпълнили всички критерии. Ако сега като за Шенген измислят нови, няма да е честно. Искаме да влизаме в тези системи по критериите, по които и другите са влезли", добави той.

Премиерът отчете и постигнатото по време на българското председателство на Съвета на ЕС, като се съсредоточи върху Западните Балкани. Той изтъкна, че се договорени европейски средства за 11 транспортни проекта, за развитие на цифровата свързаност, по програмата за студентска и преподавателска мобилност "Еразъм+". Борисов приветства постигнатото съгласие за започване на преговри с Македония и Албания.

"Мисля, че направихме добро председателство, не допуснахме грешки. Смятам, че колегите от Австрия ще надградят, както ние надградихме приноса на Естония."

Туск и Юнкер поздравиха българското правителство и в частност премиера Борисов за постигнатото по време на председателството. Като най-голям успех председателят на Европейския съвет определи срещата ЕС - Западни Балкани в София.

"В началото бях песимист за отношенията ни (със страните от Западните Баркани), но г-н Борисов беше толкова оптимистичен... Накрая той се оказа прав."

Юнкер пък отбеляза като най-положителен факта, че приоритетите на българското председателство са съвпадали с тези на Еврокомисията.

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер отчетоха свършеното по време на срещата на върха в областта на миграцията и принципното съгласие с френско-германското предложение за създаване на бюджет на еврозоната. Детайлите предстои да се уточняват.

"Можем да говорим за установяването на реален и ефективен контрол на външните ни граници като за на-важен политически приоритет", заяви Доналд Туск.

 

"Нашето Черно море е точно толкова топло, колкото и другото море. Сухопътната ни граница с Турция е точно толкова голяма колкото гръцката", продължи урокът по география Борисов.

"Тук има два подхода - държави, които поемат ангажимента си и го изпълняват стриктно, влагат пари, десетки, стотици милиони, получават и помощ от ЕК в размер на 150 милиона, макар че и Гърция е получила 560 милиона - три пъти повече от България. (...) И имаме нула миграция."

Премиерът не пропусна да благодари на Туск и Юнкер, че "дойдоха във Варна и говориха с Ердоган, когато никой не искаше да си говори с него". И отбеляза, че споразумението с Турция работи на 100%.

Проточилата се необичайно дълго пресконференция бе завършена от Жан-Клод Юнкер с шега, насочена към българския премиер:

"Доналд иска да Ви кажа, че трябава да си ходя", каза той, с което предизвика смях в залата.