Руският историк и правозащитник Юрий Дмитриев вече не е само луд и производител на детска порнография. Той се оказа и педофил. Засега само заподозрян. Но нищо чудно скоро да бъде обявен и за истински такъв.

Човекът, изследващ и разкриващ зловещите сталински репресии в руската автономна република Карелия, отново бе арестуван тази седмица. Това стана, след като регионалният Върховен съд отмени оправдателната му присъда по обвинения в производство и съхранение на детска порнография. Става дума за голи снимки на осиновената му дъщеря Наташа, която днес е на 13 години.

Сега Дмитриев е заподозрян в педофилия – сексуално насилие срещу Наташа. Съдът нареди ареста му, защото имало опасност той „да окаже вредно физическо въздействие върху детето“, сподели специално за Клуб Z адвокатът му Виктор Ануфриев.

„Обвинението е извадено от контекста на думи, казани от Наташа под натиск. Те са внушени от баба й, при която сега е момиченцето. Подозирам, че на тази жена й плащат. А целта е една единствена -  дискредитиране на Юрий Дмитриев, защото си позволява да разследва престъпленията на сталинския режим“, каза юристът. от Петрозаводск, столицата на Карелия.

Новото дело срещу историка започва през август.

Интересното е, че доскоро бабата изобщо не се е интересувала от Наташа, допълни Ануфриев.

„Внезапно тя започва да се изживява едва ли не като майка на момиченцето, което Юрий Дмитриев е отгледал. А дъщеря й, т.е. биологичната майка на детето, така и не го е потърсила досега. Тя постоянно лежи по затворите, защото не води нормален живот и постоянно извършва някакви дребни престъпления, вероятно кражби или нещо подобно“, каза още адвокатът.

Адвокатът Виктор Ануфриев защитава Юрий Дмитриев. Снимка WhatsApp

Самата Наташа е изключително привързана към човека, който я е осиновил, твърди Ануфриев.

„Те бяха неразделни. Татко много тежко преживя, когато му я отнеха“, заяви за Клуб Z Катерина Клодт – дъщеря на историка от първия му брак.

Тя също е убедена, че баща й плаща солена цена за дейността си. Той неведнъж е бил заплашван, но никога не се е отказал да изследва сталинизма.

Юрий Дмитриев е председател на карелския клон на Общество „Мемориал“. Прз 2015 г. то бе обвинено от руските власти в "подкопаване конституционния ред на Руската федерация" и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на страната в Украйна. Министерството на правосъдието в Москва го обяви за "чуждестранен агент".

Юрий Дмитриев е част от екипа на "Мемориал", открил масов гроб в карелския град Сандармох през 1997 г. Над 9000 души - част от тогавашната интелигенция, са екзекутирани и погребани там. Други пък са изпратени в лагери на ГУЛАГ или са принудени да участват в изграждането на един от големите проекти на Сталин - канала между Бяло и Балтийско морета, известен като Белбалтканал. На този строеж умират хиляди хора.

Историкът е арестуван на 13 декември 2016 г., малко след като карелският "Мемориал" публикува имената на повече от 40 000 милиционери, участвали в сталинските репресии.

Наташа е осиновена от Юрий Дмитриев през 2008 г., когато е на 3 г. Оттогава социални работници непрекъснато го проверяват. След като възпитатели в яслата съобщават за белези по кожата на момичето, Дмитриев започва да прави снимки, за да има доказателства, че здравословното му състояние е добро. "Белезите" се оказват остатък от лейкопласт.

Социалните служби отнеха момиченцето от Дмитриев и го дадоха на родната му баба.

Първоначално прокуратурата искаше 9 години лагер за Дитриев. Съдът нареди и психиатрични тестове. Но те показаха, че историкът няма психически проблеми.

Явно Юрий Дмитриев няма да бъде оставен на мира, смятат неговите съратници. Сега остава да се види акво ще стане на новото дело. Надеждите са и Западът да упражни натиск върху властите в Москва.

Активист от Грозни се оказа притежател на наркотици

Оюб Титиев. Снимка Общество "Мемориал"

Юрий Дмитриев не е единственият преследван активист на „Мемориал“. От началото на година в ареста се намира Оюб Титиев – председателят на клона на Обществото в чеченската столица Грозни. Той бе задържан по обвинение в притежание и съхраняване на наркотици. Преди няколко дни местният съд потвърди законността на неговия арест.

Пак през януари бе подпален офисът на „Мемориал“ в Назран, столицата на Ингушетия.

Централата на Обществото в Дагестан бе неколкократно заплашена с палеж. Тя засега оцелява, но пък бе подпалена кола на лона в Махачкала, с която местен адвокат пътуваше за Грозни, за да помогне на Оюб Титиев.

Тази седмица Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) разпространи изявление, в което открито се усъмни в обвиненията срещу Дмитриев и Титиев. Службата припомни на властите в Русия, че в международните им задължения влиза опазването на правозащитниците.