ФИФА отчита като голям успех въвеждането на видеоасистента (или VAR, каквато е абревиатурата) при вземането на решения по време на Световното в Русия, обяви шефът на съдийската комисия Пиерлуиджи Колина на пресконференция.

Брифингът бе даден от шефове на ФИФА с цел да се отчете как работи VAR след първата фаза, също така за посещаемостта на мачовете и т.н.

Колина, бивш италиански рефер, смятан за един от най-добрите в историята, изнесе интересни данни. С помощта на VAR са разгледани точно 335 ситуации в 48-те мача дотук. Това прави средно по 7 на двубой. 

В 14 случая е имало гледане на видеозапис от главния съдия край терена. Три пъти решения са взети от четиримата асистенти в стаичката с многото монитори в Москва. Което доказва впечатлението, че доста се слушаше думата на "телевизионния център". В тези ситуации арбитрите са предпочели този начин, а не спиране на играта за по-дълго време и помощ от VAR до страничната линия.

Пиерлуиджи Колина

Според Колина съдиите са взели правилни решения в 95% от спорните моменти - без видео. А когато видеото е влизало в употреба, процентът скача на 99.3. Подобни стойности бяха отчитани и в първенствата на Италия и Германия.

Дадени са шест дузпи след разглеждане на VAR от съдията. Една от тях е отсъдена, тъй като технологията е показала, че нарушението е извършено в наказателното поле, а не извън. Два наказателни удара са отменени (единият беше на Неймар, бел. ред.), тъй като е преценено, че няма основания за присъждането им. Два червени картона са спестени и са вдигнати жълти. Два гола са зачетени, след като преди това неправилно са вдигнати засади. Веднъж реферът е показал жълт картон на грешен състезател, но VAR го е поправил.

"Никога не сме казвали, че с VAR ще постигнем съвършенство, каза Колина. - Съдията може да допусне грешка или да направи погрешна интерпретация. Но мисля ще се съгласите, че 99,3 процента е много близо до съвършенството."

Той пусна на журналистите видео с четири ситуации с VAR - за да видят как са комуникирали главният рефер и колегите му в стаичката. И веднага последва въпрос дали в бъдеще това може да се показва на видеостените по стадионите и по телевизията. Нали няма нищо скрито-покрито?

"Преди да се научиш да тичаш, трябва да можеш да ходиш, отвърна гологлавият италианец. - Не знам дали може да се случи някога, но при всички положения е рано да говорим тази комуникация да се показва на живо. Съгласен съм, че по този начин хората по-лесно ще приемат решенията на съдиите."

На пресконференцията присъстваше и генералният секретар на ФИФА Звонимир Бобан, едно от големите имена на хърватския футбол в близкото минало.

"Това би било възможно в домашните първенства, намеси се Бобан. - Но на Световно ще е трудно да се въведе. Кой език ще се използва? Не забравяйте, че тук има отбори от 32 страни."

ФИФА продължава да е загрижена заради празните места на някои стадиони при условие, че билетите на въпросните мачове са били продадени. 98 процента от билетите в първата фаза са пласирани, заяви директорът на първенството от страна на ФИФА Колин Смит.

Според него едно от обясненията е, че тези места са дадени с VIP пакети на различни компании и партньори на ФИФА. Някои от хората са предпочели да гледат мачовете от луксозните ложи, а не на трибуните. Други просто не са пътували до Русия.