Апартамент в центъра на столицата се продава за брутално високата цена от 5913,97 евро на квадратен метър, показва справка на Клуб Z в сайтовете на компаниите за невижими имоти. Това е 4-стаен на площад "Народно събрание" до Ректората с площ от 186 квадратни метра. Общата цена за него е 1,1 млн. евро.

Малко по-евтино - за 5319,14 евро на квадратен метър, върви 4-стаен апартамент на третия етаж в 5-етажна сграда, разположен в съседство до Народния театър. Неговата площ е 141 кв. м, исканата цена е 750 000 евро.

5000 евро на квадрат е изключително висока граница дори и за най-скъпите райони в столицата. Например на сайта imot.bg има само още 3 оферти, при които цената тръгва от 5000 евро. В един от най-предпочитаните от богати купувачи район - "Докторската градина", квадратът излиза около 3000 евро.

Районът около Народния театър и Градската градина е известен с високите си цени и там е разположен още един уникален апартамент, който заема целия пети, последен етаж на красива барокова сграда. Цената му е 1,3 млн. евро, а площта - 253 кв. метра - по 5183 евро на квадрат.

5000 евро е цената и при апартамент с площ от 240 кв. на бул. "Цар Освободител", който гледа точно срещу паметника на съветската армия. Жилището, което има нужда от ремонт, струва 1,2 млн. евро.

Но най-скъпият апартамент в столицата, а може би и в страната, все още търси купувача си. Става дума за многостайно жилище, което заема целия 20-и етаж на сграда от комплекса "Милениум Център", който се строи в близост до НДК. Жилището с площ от 415 кв. метра има достъп до два асансьора и цената на квадратен метър е точно 5000 евро. То ще предлага една от най-уникалните гледки в столицата с обширна панорама, като ще е и най-високо разположеният жилищен имот в България. Струва 2,075 млн. евро.

Много или малко са 2 млн. евро за жилище? С 2 млн. евро човек може да купи отлична, голяма еднофамилна къща с двор в центъра, или дори малък хотел на добро място в столицата.