"Вие, медиите, не казвате: "10 самолета кацнаха успешно", а казвате: "При един имаше проблеми."

Така вътрешният министър Валентин Радев отвърна на критиките за бягствата от затвори тази сутрин. В студиото на Нова тв той показа диаграми, че всъщност през 2005 и 2008 г. бягствата са били повече.

"Ние ги хващаме и няма буквално пропуск от тия, които са се отклонили, там, или избягали... Е, Колев там - поправи се министърът, като се сети, че все още единият убиец, избягал от Софийския затвор, е на свобода. Но веднага вкара изненадващ политически елемент. - Ние търсим още втория, който е избягал по времето на Орешарски."

Радев явно имаше предвид Николай Николов-Шатката, който избяга през април 2014 г. с гватемалеца Хосе Гевара Мартинес. Вторият обаче бе намерен от Европол в Лисабон.

"Тенденциите са важни", каза министърът и заговори за... убийства:

"Там убийствата - в другите държави, с които ние се сравняваме, са в пъти повече. Литва, Латвия, Косово, Албания, Турция, Черна гора, Финландия, Белгия са преди нас. Е, къде има убийства в България повече?!

А иначе ние се стремим – всеки ден ставаме по-добри!", увери Радев.

Той обаче се съгласи, че гражданите трябва да изискват - да намаляват убийствата, да намаляват ПТП и отклоненията (или бягства) от затвора.

- Никой не ме пита например какво стана със 112 - насочи Радев разговора.

- Ама пак има оплаквания - отбелязва водещата.

- Ама, то винаги ще има! Но тоя телефон вече работи стабилно. (В началото на мандата състоянието на националната телефона система 112 беше критично заради неподновен договор за поддръжка, б.р.).

Той коментира вота на недоверие към правителството великодушно:

"В мотивите имаше много неистини, да не кажа грешки. Така са я подлъгали г-жа Нинова и тя говореше."

Радев се оплака от "ограничен бюджет" за кадри, нищо че МВР е мастодонт, който харчи над 1,2 млрд. лв. годишно, огромната част от които отиват за заплати.

Всички кметове "искали", каза той, след като премиерът Борисов го прати скорострелно да се среща с градоначалниците на малки населени места.

И призна, че има грешки и полицията в Ботевград, която проспа присъствието, а после и убийството на Владимир Пелов в града.

"Не може в областната дирекция, която е тука в София, да е пълен щатът, а от 60 бройки (щат за Ботевград, б.р.) да има 47 назначени. И го питах и той не може да ми отговори", каза Радев по адрес на областния директор Георги Григоров, който вече подаде оставка.

Министърът коментира и стълкновенията между цигани и униформени в същия град след сигнал за шумна сватба.

"Това е факт – че там авторитетът на полицията в Ботевград е бил намялал. Така че - знаем там какво се е случило, поправяме се."

Той каза, че се насочва вниманието към местата "където има такива групи хора като тези" и посочи Ихтиман.

МВР шефът успокои обаче, че има над 600 мобилни групи за покритие на малките населени места с полицаи. И се похвали, че колите имат повече гориво отвсякога:

"Никога не е било в историята на МВР безотчетно горивото. Буквално! Т.е. - то е отчетно, но безлимитно", замисли се и се коригира министърът.

Но няма оправия, ако се чака единствено на МВР:

"Полицията е еманация на всичко, което се е случило с гражданите. Семейство, училище... Ние трябва да се справим с тяхното лошо поведение..."