Настоящият шеф на Агенция "Митници" Павел Тонев ще си подаде оставката днес и на негово място ще застане Ваньо Танов, съобщи Нова тв. Това е съобщил служебният финасов министър Румен Порожанов по време на среща на министри с Камарата на строителите и с представители на общините.

Министър Порожанов каза, че според последните данни неизпълнението на приходите в държавния бюджет e около 900 милиона лева. И допълни, че Ваньо Танов е единственият човек, който може да вкара в ред проблемите в Агенция "Митници".

Танов поема агенцията почти година след като беше освободен от същия пост. Освобождаването му стана със заповед на тогавашния министър на финансите Петър Чобанов. Той обясни, че самият Танов е изразил желание да бъде освободен от поста.

Танов стана директор на Агенция "Митници" на 6 август 2009 г., след идването на власт на ГЕРБ. Директорът на митниците бе замесен в скандал с цикъла изтекли записи на телефонни разговори между него и бившия премиер Бойко Борисов, получил известност като "Ало, Ваньо". В един от тях Борисов нарежда митничарите да спрат проверка в пивоварната "Леденика", която тогава беше собственост на покойния бизнесмен Михаил Михов - Мишо Бирата.

От друг разговор между двамата тръгна и култовата фраза "звънни ми (обади ми се) на ЕГН-то".

Да си спомним оригинала:

Бойко Борисов (ББ): Ало!

Ваньо Танов (ВТ): Ало!

ББ: Какво пра'иш, Танов?

ВТ: Нищо... пуснали сте ми съобщение, звъня на тоя номер, но ми пише, че е грешен кода...

ББ: Не бе, т'ва му е ЕГН-то бе, не мобилен.

ВТ: А-а-а...

ББ: Т'ва му е ЕГН-то. Т'ва е едно момче къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата... И там на Манченко брат му, некъв Манченко бил, но той поне идва да рита с мене по обед, го преместил на друго место.

ВТ: Еми... ще го реша веднага.

ББ: Айде виж го и ми звънни!

ВТ: Добре!

ББ: Айде!