Германското правителство е на ръба на разпада, след като вътрешният министър Хорст Зеехофер предложи днес оставката си заради продължаващи несъгласия с канцлерката Ангела Меркел по миграционната политика, съобщават международните медии.

Зеехофер е лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), дългогодишен коалиционен партньор на християндемократите (ХДС) на Меркел.
След среща на партията си късно в неделя той е предложил да напусне и двата си поста, за да  предотврати разрив в правителството. Не е ясно обаче дали партията му би приела да го смени като лидер.

Ще се опитам пак да проведем обсъждане в Берлин с ХДС с надеждата, че можем да стигнем до споразумение“, каза Зеехофер, излизайки от мюнхенската централа на ХСС в 3  часа българско време тази сутрин. „Надявам се да успеем.

Правителствена криза в Германия би означавала парализа на Европейския съюз по-малко от година преди следващите европейски избори и в решителната фаза на преговорите за "Брекзит". Тя би замразила и усилията за реформи в еврозоната и за намиране на решение в спора за политиката на миграция и убежище, който заплашва единството на ЕС.

На отделно съвещание на ръководството на ХДС в Берлин Меркел описа положението като „много сериозно“, предаде германската публична телевизия АРД.

Зеехофер иска Германия да започне да връща от границите си имигранти, които преди това са били регистрирани, че с влезли в ЕС в други негови страни. Меркел не е съгласна, защото се страхува, че и други държави биха последвали такъв пример, довеждайки до разпад на системата за свободно пътуване в съюза.

ХСС беше дал на канцлерката срок до 1 юли да намери решение на проблема с европейските й партньори на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналия четвъртък и петък. Меркел твърди, че е намерила такова решение, но според Зеехофер положението остава почти непроменено.