Лидерът на БСП Корнелия Нинова присъства на международния Сими симпозиум в Родос, който се проведе в Двореца на рицарите. За това съобщи Нинова на профила си във фейсбук. На форума тя се срещна с бившия гръцки премиер социалист Георгиос Папандреу.

На форума присъстват "естествени авторитети и водачи на обществено мнение от четири континента". Сред обсъдените теми били борбата с неравенствата, имиграцията, новата визия за Балканите и др. Нинова изразила мнение, че образованието е в основата на всеки прогрес.

Ето какво пише на профила на Нинова:

"В Двореца на рицарите в средновековния град Родос беше открит международният Сими симпозиум. Той се провежда от 20 години, като в него участват водещи интелектуалци, политици, дипломати, нобелови лауреати, историци и лидери на мнение. За мен е чест, че съм поканена като българка на симпозиума. Това е нещо много различно от всички международни форуми, в които съм участвала. Тук присъстват естествени авторитети и водачи на обществено мнение от четири континента. Темите за разговори помежду ни са: борба с неравенствата, здраве, имиграция, "нова визия за Балканите”, приключване на войната в Сирия, технологии, отговор на европейската дезинтеграция с прогресивна визия; преоткриване на прогресивна Европа и нуждата от нов социален договор.

Наред с дискусията се провежда и програма за млади и бъдещи лидери. Тази международна среща ме впечатли и с това, че за пръв път виждам как, при толкова важни и належащи теми в дневния ред на симпозиума, образованието и културата заеха първо място. Открихме форума с Андрия Зафираку - Глобален учител за 2018 г., обединени от идеята, че образованието е един от начините бъде преодоляна голяма част от кризите, които заливат света.

Изразих нашето разбиране, че образованието и културата са в основата на всеки прогрес. Те гарантират на младите хора активна реализация и по-добър стандарт. Но тези думи трябва да намират израз в практически решения и всички събрани тук можем да дадем принос, като се ангажираме да съдействаме на всички равнища за едно - инвестиции в училища и учители - две думи, за които няма граници и различия помежду ни, дори да сме хора, дошли от четири различни континента."