Разследващите руската намеса в американските избори искат достъп до източниците на приходи на Националната оръжейна асоциация (National Rifle Association, NRA), съобщава вашингтонското издание McClatchy DC. Причината са съмненията, че именно през нея пари от руски произход са подпомагали финансово кампанията на Доналд Тръмп.

Националната оръжейна асоциация похарчи над 30 милиона долара, за да финансира предизборната кампания на настоящия президент. Според McClatchy DC специалният прокурор Робърт Мълър е стигнал до доказателства, които са основание за официално изискване на документи за произхода на тези 30 милиона. Говорителите на прокурора отказват коментар.

Разследващите се опитват да установят произхода на 21 милиона долара, които са дошли от компании и олигарси, чиито имена не са известни

Националната оръжейна асоциация е НПО и това й позволява да не разкрие имената на дарителите пред обществеността. Със съдебна заповед обаче разследващите лесно могат да се доберат до документите.

Американските закони забраняват пари от чуждестранен произход да бъдат използвани под формата на дарения за предизборни кампании и влияние върху гласоподавателите.

Въпросът за екипа на Мълър е дали тайните донори на оръжейната асоциация могат да се проследят до руски фирми и олигарси. Очаква се те да минават през офшорни зони и разкриването на истинския произход може да се окаже трудно, отбелязва McClatchy DC.

Още през януари стана ясно, че специалният прокурор проверява дали заместник-управителят на руската централна банка Александър Торшин, който е близък до президента Владимир Путин, е финансирал кампанията на Тръмп чрез Националната оръжейна асоциация.

Членът на управителния борд на оръжейната асоциация Джон Фрейзър коментира, че даренията от руски източници по време на предизборната кампания са общо 2500 долара. Той обаче отказва да каже дали организацията последява реалните източниците на годишния си приход, който надвишава 350 милиона долара.

Разследващите заключиха, че руската намеса в американските президентски избори през 2016 г. е целяла да подпомогне Тръмп, който да победи Хилъри Клинтън. Това съвпада с целите на Националната оръжейна асоциация, тъй като за разлика от настоящия президент, Клинтън бе сред поддръжниците на затягане на законите за притежание на оръжие в САЩ.