Японците тъкмо са напуснали съблекалнята си след драматичната загуба от Белгия с 2:3 на осминафинал в Ростов на Дон на Световното и тя изглежда така, както виждате на снимката. Има и надпис "Спасибо", който е оставен не от руснаци, а от азиатския тим на тръгване.

Снимката не е направена от "самураите", не те са се похвалили. Направила го е Присила Янсенс, генерален координатор на ФИФА, и е публикувала снимката в профила си в туитър.

"Това е съблекалнята на японците след загубата от Белгия в 94-тата минута. Те благодариха на феновете си, почистиха всичко - скамейка и съблекалня, говориха с медиите. Дори оставиха надпис "Благодарим" на руски. Какъв пример за всички отбори! Привилегия беше да работя с вас!", е написала Янсенс.

Японците по трибуните пък отново почистиха сектора, в който бяха местата им - за четвърти път на мондиала. Те се прочуха с това, както и запалянковците на Сенегал. Двата отбора бяха в една предварителна група.

Дегизиран японски фен почиства на трибуните.

След срещата с "червените дяволи" азиатците наистина отидоха пред феновете си. Имаше ръкопляскания и от двете страни. Япония водеше с 2:0 на един от фаворитите за титлата, но допусна обрат.

В края тимът дори атакуваше и не беше далеч да спечели, но след корнер се стигна до контра, при която белгийците отбелязаха за 3:2.

"Не ми се иска да го кажа, но това е трагедия - начинът, по който загубихме, каза треньорът Акира Нашино. - Трябва обаче да приемем поражението. Чувствам се ужасно, много съм разочарован. Футболистите ми играха на върха на възможностите си. Показахме добър футбол. Но целта ни беше да отидем в следващата фаза, така отпадането на осминафинал не е успех. Първото нещо, което казах на играчите, беше да отидат и да вземат душ, защото те стояха на терена и не можеха да помръднат. Трябваше да спечелим този мач, искахме го. Бяхме достатъчно силни да се опрем на Белгия. И можехме да спечелим. Когато ни вкараха третия гол, аз обвиних себе си, не отбора. Запитах се дали съм контролирал двубоя, дали не съм сбъркал тактически."

"Това, което исках от отбора, беше да загърби стария японски манталитет от миналото и да постигне успех с различна настройка. Но нещо отново ни попречи", добави Нашино.