Докато всички погледи през това лято са вперени в шумните заведения на Слънчев бряг и в заградения "Корал", на "Карадере" тихо се поставят табели, обозначаващи частната собственост и забраняващи преминаването. "Охраняем частен имот!", предупреждават табелите.

По разкази на плажуващи на един от общо трите обявени през 2016 г. за екоплажове - "Дерето", предупредителните надписи са поставени наскоро и са из цялата борова гора. Тя е собственост на фирма "Макси I", която дълго време води дела заради намерението си да построи "луксозен къмпинг" в землището, простиращ се на близо 164 дка и ги загуби. В случая разликата с "Корал" е, че все още не са поставени огради, а на мястото няма дюни, които държавата е забравила да актува като изключителна държавна собственост. Т.е. частникът е в правото си да си обозначи имота. Предстои да видим ще бъде ли направен нов опит за поставянето на огради, въпреки че в годините назад екоминистерството заяви, че пречат на миграцията на защитените видове в местността.

Казусът с "Карадере" е доста по-различен, но както и с "Корал", става въпрос за инвестиционни намерения и застрояване на мястото. В случая това застрояване е одобрено в Подробния устройствен план (ПУП) на "Бяла-север", който бе обявен от съда за незаконосъобразен, но в същото време все още е в сила. Спорната местност попада в защитените зони "Камчийска и Еменска планина", "Плаж Шкорпиловци". 

Към днешна дата топката е в полето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което стартира нова процедура по обявяване на обществена поръчка за изготвяне на Общ устройствен план (ОУП) на община Бяла. А до новата процедура се стигна, след като стана ясно, че управителят на предишната избрана да изготви плана фирма е... брат на лицето за контакт от МРРБ, отговорник за търга. 

Един план - две идеи

Сагата "Карадере" се точи от години, а в основата й е одобреният през 2004 г. ПУП. Той не бе обжалван в срок и затова съдът хем го призна за незаконосъобразен, хем не отмени действието му. 

Според прокуратурата ПУП "Бяла-север" е одобрен през 2004 г. в нарушение за Закона за опазване на околната среда. През 2009 г. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) спря промените в ТУП (Териториален устройствен план), с които се даваше зелена светлина на застрояването на "Дерето". Делото за обявяване на нищожност на ПУП "Бяла-север" беше образувано от Окръжна прокуратура-Варна по сигнал именно на екоминистерството с мотива, че подробният план е изготвен в нарушение на процедурите по екологичното законодателство. 

Инвеститорите застъпваха тезата, че след като териториалният устройствен план (ТУП) на община Бяла от 1997 г. има екологична оценка, то ПУП "Бяла-север" няма нужда от такава, тъй като не включва нови имоти. По това време земите са земеделски и не са предвидени за застрояване.

Основният въпрос сега е върху какво ще стъпи новият Общ устройствен план, който трябва да изготви регионалното министерство - дали на миналия всички екопроцедури от 1997-а, или на спряната от МОСВ версия отпреди 14 г. 

Опорочена процедура

Случаят "Карадере" е съпроводен и с въпросителни относно действията на държавни служители, най-вече на тези от РИОСВ-Бургас. Самото МОСВ разкри, че процедурата по неиздаване на ОВОС за проекта на "Макси" е била опорочена, но след сигнал на гражданската организация "Да спасим Карадере".

В свой доклад министерството обобщи: директорът на РИОСВ е бил подведен от двама свои служители, които системно са действали в посока на внушението, че няма нужда от ОВОС, пренебрегвали са становищата на експертите, в това число на Регионалната здравна инспенция (РЗИ) и на Басейновата дирекция, според които инвестиционният проект "има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие" върху двете защитени зони и задължително трябва да се направи ОВОС. В доклада се описват и множество нарушения в съгласувателните процедури, както и подмяна на страница от официални документи, което дава повод на инспекторите на МОСВ да направят заключение, че процедурите са били "опорочени" и уронват престижа на МОСВ и на държавния служител като цяло.

В край на сметка и МОСВ, и МРРБ, и съдът спряха на този етап инвестиционните намерения на "Макси". Или поне ще е така, докато няма ОПУ и екооценки. По неофициална информация "Макси" се опитва да се отърве от земите, като от година и половина насам търси купувачи. Другият голям собственик на "Дерето" е "Марада Юръп", която е в процес на изчакване.

"Всичко зависи от МРРБ сега. ПУП, правени в годините назад, без екологични оценки и техните предвиждания за застрояване, сега се наслагват в общите устройствени планове и се узаконяват. Единственото, с което се съобразяват, са новите параметри за строителство - по-нискоетажни сгради например. Това стана с общия устройствен план на Приморско и на Синеморец например. Та, ще узаконяваме ли и незаконосъобразния ПУП на "Бяла-север", или ще го преразгледаме заради високия обществен интерес? Ще подарим ли и "Карадере" за частен плаж?", пита Люба Батембергска от "Да спасим Карадере".