СИМОНА РУСЕВА

“Турция на Ердоган нищо не е загубила в Европа, че да си го търси”, изрече днес Андреас Шойер, генерален секретар на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който е коалиционен партньор в правителството в Берлин на канцлерката Ангела Меркел.

Победата на Реджеп Ердоган на неделните президентски избори в Турция провокира много остри коментари в Германия. Видни политици от управляващата десница и от опозицията настояват за незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, започнали през октомври 2005 г.

“Бъдещият президент ще тъпче с нозе демократичните ценности, ще иска да укрепва властта си, да ограничава свободата на медиите и ще продължи по най-долен начин да подстрекава срещу Израел”, бичува ХСС Шойер.

Той подчерта, че неговата партия винаги е изричала истините на висок глас и е била на мение, че Турция няма място в ЕС. Сега от ХСС очаквали и други да го прозрат.

“Слушайки внимателно речите на Ердоган от последните дни, мнозина излязоха от дрямката си”, коментира Шойер.

Изненадващо в този тон влезе и съпредседателят на партията “Съюз 90/Зелени” Джем Йоздемир, който е етнически турчин: “С новия президент приемът на Турция в ЕС става все по-малко вероятен.”

Ердоган все повече превръщал Турция в авторитарна държава. Йоздемир допълва: “Вън от съмнение обаче е, че от гледна точка на положението в Ирак, Сирия, на конфликта между Израел и Палестина една стабилна Турция е от жизненоважен интерес за Европа.”

Председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент, германският християндемократ Елмар Брок предупреждава, че ЕС трябва много да внимава Ердоган да не съсредоточи цялата власт в ръцете си и да изправи правовата държава пред опасност. “Подобно развитие окончателно би издърпало почвата на преговорите за членство в ЕС”, смята Брок.

Това е убеждението и на либерала и вицепрезидент на Европейския парламент Александер граф Ламбсдорф. Неговите опасения са, че Ердоган ще продължи да отдалечава Турция от принципите на правовата държава и демокрацията, което ще рече и от Европа.

“Ето защо сега е крайно време да се прекратят безсмислените и безперспекивни преговори за членство между ЕС и Турция и да поставим отношенията си на една нова основа”, смята политикът.

Засега канцлерката Ангела Меркел само изпрати протоколна поздравителна телеграма до Ердоган и се въздържа от коментари по “европейската тема”. Във всички случаи тя няма как да не е доволна от сегашната подкрепа на свои и опозиционни политици. Меркел винаги е заявявала, че мястото на Турция не е в ЕС. Максимумът за нея е привилегировано партньорство.