Бившият зам. градски прокурор на София, известен с видеофиаското си и фразата "абсолютен престъпник", Роман Василев ще стане шеф на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Това твърдят единодушно различни източници от системата на местата за лишаването от свобода.

 

 

Личен инициатор на бъдещия "звезден трансфер" на Василев от частния бизнес обратно в системата бил главният прокурор Сотир Цацаров, казаха нашите източници. Така, макар Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" да няма нищо общо с него, защото е към Министерството на правосъдието, там - на шега казано - им било страшно неудобно да откажат на Цацаров.

В момента ГДИН се управлява от и.д. шеф Васил Миладинов, който идва от ГД "Охрана", а преди бе шеф на охраната в Съдебната палата.

Постът се оваканти след оставката на Свилен Цветанов, принуден да подаде оставка след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор на 3 април.

В Министертвото на правосъдието очакват до месец да се случи преместването.

Роман Василев бе "любимо" острие на куп ювелирни акции - завършили по правило с осъдителни решения срещу България в Страсбург и нито един вкаран в затвора с осъдителна присъда от т. нар. Високи етажи.

Той изненадващо се оттегли един ден на 12 юни 2014 г. едновременно от всички постове и от прокуратурата изобщо. Това съвпадна с дните, когато войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски избухна и КТБ бе срината.

Оттогава Роман Василев предпочита да дава интервюта, в които подкрепя политиката на Сотир Цацаров и критикува мониторинга на ЕК върху правосъдието, а във фейсбука си се е обявил като служител по сигурността в "Газпром".

А това е в момента профилната му снимка