Жена, депутат от българската партия "Атака", е получила официална забрана да стъпва на територията на Украйна.

Това заяви днес посланикът на страната у нас Микола Балтажи при среща с журналисти.

Той не пожела да назове името на санкционираната. Но изтъкна, че нарушението се състои в това, че тя е посетила анексирания от Русия полуостров Крим извън нормите, определени от властите в Киев. Украинските закони позволяват посещение на Крим само със специално разрешение, като това може да стане по суша само през контролни пунктове в Херсонска област.

Същевременно Украйна води разследване и срещу други български политици, посещавали Крим. Всеки случай се разглрежда отделно. И трябва да се установи дали лицето наистина е било на анексираната от Русия територия или става дума за фалшиви новини.

Посланик Балтажи не спомена имена, но припомни, че през април четирима депутати от "Атака" участваха в международен икономически форум в Ялта. Те дойдоха в Крим от Русия. Там бяха лидерът на партията Волен Сидеров, зам.-шефът на парламента Явор Нотев и депутатите  Десислав Чуколов и Маргарита Николова.

Тези, които имат забрана да влизат в Украйна, научават това при опит да го направят, споделиха пред Клуб Z източници от Киев. Практиката там е "изненадата" да бъде поднасяна на нарушителите на границата.

Същевременно украинските власти проверяват появилите се информации, че наскоро български кораб е разтоварил скрап в Крим. По такива въпроси Киев винаги уведомява властите в София.

Микола Балтажи припомни, че официалната българска позиция е непризнаване на анексирането на Крим от страна на Русия.  Всяко обратно действие е нарушаване на международното право.

Русия продължава да води хибридна война срещу Украйна, която включва различни компоненти и е една война без правила, изтъкна дипломатът. Една от целите на тази война е спъването и блокирането на европейския път на развитието на Украйна.

От агресията на Русия Украйна губи от икономическия си потенциал. Има и жертви сред мирното население. 

Украинските политически затворници в Русия са важна и чувствителна тема.  Киев се бори се за незабавното им освобождаване, изтъкна Балтажи.