Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентрната група Цветан Цветанов даде заден за изказването си, че Русия и Китай са основни заплахи за мира и сигурността. 

"Може би беше прекалено силно изказването и начинът, по който след това беше експонирано", каза в характерния си стил Цветанов по бТВ. Отстъпчивостта му се държаше вероятно на факта, че в момента на разговора започваше срещата на върха 16+1 - Китай плюс държавите от Централна и Източна Европа, а китайският премиер Ли Къцян е на четиридневна визита в страната ни.

 
Цветанов реши уклончиво да обясни, че Китай е икономическият гигант в света, но е важно да бъдем равнопоставени (дали това всъщност е възможно, след като Китай е икономически гигант не стана ясно), за да си запазим работните места. Той приведе е данни - стокообменът бил 1, 600 млрд. долара, но нашият износ бил 400 млн.

"Предизвикателство в момента е пред ЕС съвместната работа, диалога с Китай. Има икономическа война между САЩ и Китай. Как ние излизаме от тази ситуация? Но искаме да запазим и нашите национални интереси", разясни той.

Очаквано Цветанов отрече, че има напрежение между него и Борисов.

"Това е кризисен пиар на БСП", каза той. И подкрепи с факти това - "Сутринта в 7,15 обсъждахме с премиера това, което трябва да се случи".

"БСП да е спокойно - тандемът Борисов - Цветанов - ГЕРБ са най-голямата партия", каза той. И не пропусна да отбележи, че "БСП вече не е тази партия, която беше преди една или две години. Има негодувание вътре в парламентарната група". После даде за пример обявеното напускане на депутата от БСП Жельо Бойчев (който ще прави бизнес, защото ГЕРБ създава добри условия за бизнес, според Цветанов) и на коалиционният партньор на БСП земеделецът Спас Панчев

"Аз със Спас Панчев нямам индивидуални срещи и нямам тази близост, той се е определил в кой блок да бъде, но когато няма коректност в този блок...", каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

В отношенията с "патриотите" имало "определени нюанси по определени теми", но "няма непреодолими различия", стана ясно още от думите на Цветанов.

След което сложи темата в по-широк, европейски контекст.

"В цяла Европа има различни напрежения в правителствата, давам за пример една Германия", обоснова се той.

Лобистки интереси в скандала на седмицата с акциза на бездимните цигари също няма, разясни Цветанов.

"Според вас лобистки ли са тези поправки - да, това е лобизъм за републиканския бюджет, да влязат повече приходи в него", каза той с нужния партиен патос.

Според него последно акцизът щял да се увеличи не 100%, защото "100% е наистина прекалено", а "не повече от 50-60%". В Австрия обаче бил 70 на сто, "в една Германия е 50 или 60%"

Приходите в бюджета щели да бъдат 30-35 млн. лв. при 100%, може би сега ще бъдат наполовина, изчисли набързо той.

Цветанов отказа да дава оценка на вътрешния министър Валентин Радев.