България няма да приема обратно бежанци от Германия, заяви днес в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Българският интерес е да не допуснем подобни хора да се връщат в България", каза той.

Германия обяви, че ще търси двустранни споразумения с държавите на първата регистрация на бежанците в ЕС, за да им ги връща съгласно Дъблинския регламент, който урежда въпросите на убежището в съюза. 

Страната, където канадидатите за убежище са за първи път регистрирани на европейска територия, трябва да реши молбите им за убежище, предвижда този акт.

Каракачанов каза, че регламентът е несправедлив и трябва да се промени, защото поставя под най-голяма миграционна тежест държавите от южната граница на ЕС.

Той припомни, че страната ни е била транзитна за хилядите мигранти, които през 2015 г. се устремиха към Германия, привлечени от обещанията на канцлерката Ангела Меркел да ги приеме.

Под натиска на  баварските си коалиционни партньори от Християнсоциалния съюз обаче днес Меркел търси начини да връща кандидатите за убежище, които са влезли в ЕС през т.нар. държави от първа линия - Италия, Гърция, България.

Вече две години правителствата в ЕС не могат да се споразумеят за предложена от Европейската комисия реформа на Дъблинския регламент.

Коментирайки вътрешнополитически теми, Каракачанов призова за повече диалог, за да се решават спорни въпроси вътре в правителството като по закона за горивата и за облагането на бездимните цигари.

Той защити законопроекта за горивата, внесен от колегата му от "Обединени патриоти" (ОП) Емил Димитров, на който вицепремиерът Валери Симеонов се противопостави, защото щял да облагодетелства големите пазарни играчи за сметка на малките.

"През малките бензиностанции минава по-голямата част от контрабандата, това е факт", каза Каракачанов, като напомни, че е важно държавата да си събира приходите. "С него (Валери Симеонов - б.р.) не си говорим редовно и тук е проблемът."

Той каза, че спорът за акциза върху бездимните цигари вероятно би бил избегнат, ако представителите на ГЕРБ бяха обсъдили предварително проекта с коалиционния си партньор ОП.

"Не може да идва председателката на Комисията по бюджета (Менда Стоянова - б.р.), да ни хвърля два листа и да вика: Хайде подписвайте, че го внасяме... Малко уважение е необходимо", кака Каракачанов.