Руското посолство във Вашингтон поиска днес Централното разузнавателно управление на САЩ да актуализира картата си на Русия, като включи в нея откъснатия преди четири години от Украйна Кримски полуостров, чиято анексия никой в демократичния свят не признава.

Дръзката препоръка беше в отговор на статистически данни и карта на Русия, които ЦРУ публикува в туитър като част от своята "Световна книга за факти" преди четвъртфинала на Световното първенство по футбол, който руснаците загубиха от хърватите през миналата седмица, предаде РИА "Новости", цитирана от агенция "Фокус" .

Целта на публикацията беше разузнавателната централа на САЩ да поздрави "сборная" за това, че е достигнала до този етап в мондиала.

"Поздравите са приети, ЦРУ. Моля, обновете Вашата карта на Русия и статистиката към нея", написаха в отговора си руските дипломати.

Към него те приложиха карта на Руската федерация заедно с Крим и нови данни за населението.

Присъединяването на Крим доведе до серия западни санкции срещу Русия, които още са в сила, и до отстраняването й от групата на водещите световни икономики, която от Г-8 се сви до стария си формат Г-7.