Управляващата партия ВМРО, в лицето на европдепутата Ангел Джамбазки и общинския съветник в София Карлос Контрера, поиска от правителството да закрие бежанските центрове в Столична община. Двамата подписаха писмо до Министерския съвет, в което настояват центровете в кварталите "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна" да бъдат затворени. Те определиха разкриването им като плод на "уникална управленска глупост", обявиха се "за" центрове от закрит тип (т.е. настанените в тях лица да нямат достъп до външния свят), както и за преразглеждане на Дъблинския регламент за получаването на убежище в ЕС.

Това не е нов призив на "патриотите", но този идва в контекста на подновените дебати в целия Европейски съюз, след като управляващата коалиция в Германия едва не се разпадна заради бежанския проблем. Засега Берлин реши да строи изнесени край границите "транзитни" центрове и обяви, че смята да връща от тях мигранти на страните, в които са били първоначално регистрирани.

 

Новият разговор за миграцията и убежището е дал ново основание на ВМРО да атакува наличието на центровете от отворен тип в София. 

"В периода 2013 г. тези регистрационно-приемателни центрове бяха обособени като места за прием и настаняване на нелегални имигранти. В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци. Една от причините беше грубата политическа грешка тези центрове да се разкрият в гр. София и то от отворен тип", пишат Джамбазки и Контрера.

Центърът за настаняване на мигранти в "Овча купел" съществува много преди мигрантската вълна от 2012-а насам.

"Столичани платиха цената на уникалната управленска глупост, която беше сътворена тогава. Тази ситуация подложи на сериозно изпитание както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани. Градът беше изправен пред опасен социален феномен – тълпи от незаконно влезли на българска територия хора, които се регистрираха на конвейер от Държавна агенция за бежанците, даваха им се статут и възможност свободно да пребивават на територията на общината. В резултат цели квартали бяха подложени на терор от млади мъже – мигранти. Имаше и няколко знакови инцидента, един от които опит за грабеж и убийство, извършени от регистриран и свободно придвижващ се мигрант в магазин на ул. "Пиротска" – на метри от сградата на Министерски съвет", посочват още от ВМРО.

По думите им кварталите "Овча купел", "Враждебна", "Военна рампа", "Толстой" и районът около "Лъвов мост" са се превърнали в опасни за преминаване места.

"Развихри се незаконна дейност с уреждане на документи в Дирекция "Миграция" на бул. "Княгиня Мария Луиза"", се казва в писмото.

Джамбазки и Контрера не предлагат какво да се прави с настанените в съществуващите бежански центрове. 

От ВМРО настояват и правителството да заеме позиция с искане да бъде преразгледан Дъблинският регламент.