По време на концерт на националния стадион във Варшава вчера легендарният певец на "Ролинг стоунс" Мик Джагър взе отношение по спора за реформите на съдебната власт в Полша, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Така певецът отговори на призива на бившия полски президент Лех Валенса, който го призова да подкрепи борбата поляците "в защита на свободата".

"Прекалено съм стар да бъда съдия, но достатъчно млад, за да пея", заявява 74-годишният Мик Джагър на полски според запис на концерта, публикуван от либералния всекидневник "Газета виборча".

"Знаете, че дойдохме в Полша преди много време, през 1967 г.", припомни певецът на английски, визирайки първия концерт на легендарната рок-група в Полша, един от първите на западна група зад Желязната завеса. "Надявам се, че ще се придържате към всичко, което сте научили оттогава. Бог да ви благослови!", добави певецът.

В събота Лех Валенса призова във Фейсбук най-голямата активна рок-група да подкрепи борбата на поляците "в защита на свободата". Той добави, че "в момента в Полша се случват лоши неща".

От седмица Полша е обхваната от криза, свързана с Върховния съд - 65-годишната му председателка му Малгожата Герсдорф отказа да напусне поста си, след като президентът Анджей Дуда й изпрати писмо, че е време да излезе в пенсия.

Писмото следва спорен закон, който намалява пенсионната възраст на върховните съдии и изпраща в пенсия една трета от тях, преди да са изтекли мандатите им .Европейската комисия започна правна процедура срещу Полша с мотива, че законът нарушава принципа за върховенството на закона в съюзния договор.

Консервативната партия "Право и справедливост" обяснява реформите си с необходимостта да се подобри ефикасността на съдилищата и да се бори със случаите на корупция на съдиите, припомня АФП.

"Европейската комисия няма да сломи волята на полския народ да завърши реформата в съдебната система", казва Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) в интервю, публикувано днес и цитирано от Асошиейтед прес. 

Пред проправителствения седмичник "Шечи" (Мрежи) Качински, който не заема правителствен пост, но е смятан за реалния носител на властта, казва, че ситуацията е "или, или".

"Ако не бъде реформиирано съдопроизводството, другите реформи ще имат малко значение, защото рано или късно ще бъдат отречени, отменени от съдилищата, които имаме", твърди той. 

Европейската комисия критикува правителството на ПиС, че промените в съдебната система нарушават демократичните стандарти на ЕС и подкопават върховенството на закона, припомня агенцията.

Доскоро 69-годишният Качински бе в болница и в продължение на седмици бе извън полезрението на обществото. В интервюто той обяснява, че имал "опасна" бактериална инфекция на коляното.  Полският интернет портал wirtualnapolska.pl цитира откъс от интервюто, в който Качински хвали премиера Матеуш Моравецки, че е "влязъл в огъня и се е справил добре". По думите на лидера на ПиС Моравецки "е много работоспособен и притежава невероятна физическа издръжливост" и ако не се случи нещо изключително непредвидено, той ще оглавява правителството до следващите парламентарни избори