Представители на национално представителни организации на и за хората с увреждания подписаха писмо в защита на зам.-министъра на социалната политика Султанка Петрова. Писмото бе разпратено до медиите от пресцентъра на ВМРО - партията, чиято представител в управлението е Петрова. Вчера БСП призова за нейната оставка, след като охранител загина на ремонта на бившия Партиен дом, а фирмата изпълнител се оказа свързана със Султанка Петрова.

Национално представителните организации пишат, че "отстраняването на пореден Зам. министър от процесите по изготвяне на тези промени ще премести диалогът в друга посока за пореден път и ще се намери оправдание работата да не се свърши и хората с увреждания да не бъдат подкрепени". (правописът е запазен - б.р.)

"Неминуемо ще става още по-лошо, когато специалисти заредени с енергия, желания и амбиция за промяна, ангажирани с нормотворчество за хората с увреждания са подложени на натиск. Експертността се натрупва с години опит и знания и не бива да бъде жертвана с лека ръка", се казва още в позицията.

На първо място е подписът на Адриана Стоименова, заместник-председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет. Преди три седмици тя обяви, че имало данни, че недоволството и палатковият лагер на майките на деца с увреждания били платени.

Това предизвика бурно възмущение от протестиращите майки пред Народното събрание. Национално представителните организации се обявиха в защита и на бившата зам.-министърка на социалната политика Росица Димитрова, която подаде оставка заради скъпа командировка до Ню Йорк.

 

Предлагаме ви цялото писмо, разпространено от ВМРО:

 

ДО

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НС

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ

Г-Н ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

ВИЦЕПРЕМИЕР НА РБ

Г-Н КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

ВИЦЕПРЕМИЕР НА РБ

Г-Н БИСЕР ПЕТКОВ

МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

 

От Национално представителни организации на и за хората с увреждания

 

Ситуацията в социалната сфера през последните месеци е с негативен характер, поради отлагане прилагането на реформи, дълго чакани и желани от общността на хората с увреждания.

Неминуемо ще става още по – лошо, когато специалисти заредени с енергия, желания и амбиция за промяна, ангажирани с нормотворчество за хората с увреждания са подложени на натиск. Експертността се натрупва с години опит и знания и не бива да бъде жертвана с лека ръка.

Резултатите, които се постигат с усилията на баланс и солидарност от членовете на политическите кабинети за цялата социална сфера са гаранция за благоприятен ефект най – вече върху хората с увреждания.

Отстраняването на пореден Зам. министър от процесите по изготвяне на тези промени ще премести диалогът в друга посока за пореден път и ще се намери оправдание работата да не се свърши и хората с увреждания да не бъдат подкрепени.

Експертите в областта на хората с увреждане са недостатъчни и всеки един от тях е ценен за решаване на тези сложни проблеми. Колкото по – малко се откликва на жълтият натиск, а се мисли повече в перспектива, толкова шансовете за добра политика в сферата на хората с увреждане е по-сигурна.

 

Национално представителни организации на и за хора с увреждания:

Адриана Стоименова – Стефанова

Заместник - Председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет

Веска Събева

Асоциация на родители на деца с епилепсия

Красимир Коцев

Съюз на инвалидите в България

Васил Долапчиев

Съюз на слепите в България

Мая Викторова

Българска асоциация “Диабет”

Лазар Живанкин

Асоциация на родители на деца с нарушено зрение

Мария Кръстева

Асоциация на родителите на деца с увреден слух

Виолета Антонова

Българска асоциация за невромускулни заболявания

Светослав Чернев

Национална организация „Малки български хора”

Павел Савов

Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт

Георги Георгиев

Национален алианс за социална отговорност