СИМОНА РУСЕВА

Германската канцлерка Ангела Меркел е готова да поднови диалога си с руския президент Владимир Путин по деескалацията на напрежението в Украйна.

“Въпреки санкциите полагам големи услия да не се прекъсне нишката на диалога с руския президент. Но за конструктивни взаимни отношения винаги е нужен повече от един събеседник”, заявява Меркел за днешното издание на влиятелния дрезденски в. “Зексише цайтунг”.

“Винаги съм се застъпвала да работим конструктивно с Русия, готова съм това да е така и в бъдеще”, допълва Меркел. Същевременно канцлерката е категорична, че не приема досегашния подход на Путин спрямо кризата в Украйна: “Основополагащ принцип в Европа е, че ние, европейците, зачитаме териториалната цялост на нашите държави и не може едностранно да се прекрояват граници.”

С анексирането на Крим Путин е действал в нарушение на този принцип, смята канцлерката и уточнява:

“Близо 70 години живеем в мир. Това е така и защото ние, европейците, съблюдаваме териториалната цялост на нашите държави, не променяме едностранно границите. Който познава променливата и кървава история на нашия континент, знае от какво значение за всяка държава е респектирането на границите. И нещо повече – в нашето все по-тясно сътрудничество ние в Европейския съюз намерихме рамката, която ни позволява да преодоляваме граници.”

Според Меркел с анексията на Крим Путин е действал срещу основополагащи европейски принципи:

“Нямаше споразумение с Украйна за референдум за Крим. Ето защо никоя организация не оправда руския ход. Ако една такава анексия, която погазва международното право, отново би се превърнала в политическо средство и това би се приемало без отпор, то под заплаха е всичко, което ни позволи повече от поливин век да живеем в мир и благоденствие. Ето защо не приемаме поведението на Русия”.

Тя е категорична, че единствено Украйна свободно и демократично може и е длъжна да провежда политиката си, да отстоява независимостта си и в рамките на конституцията да определя статута и степента на самостоятелност на отделните региони, като например в Източна Украйна.

“По същество за това иде реч и Русия е длъжна да го приеме”, кагегорчина е Меркел.

САЩ и Европейският съюз са наложили редица санкции спрямо Русия, включително и някои икономически, единствено, за да подскажат на   правителството в Москва да коригира политическия си курс спрямо Украйна. Вместо това Кремъл се реванширал с въвеждане на забрана за внос на храни от Запада.

С поканата си към Путин за подновяване на диалога Меркел приключи летния си отпуск. И с още нещо – тя се е обадила вчера по телефона на френския президент Франсоа Оланд, за да го поздрави за неговата 60-годишнина. Според източник от Елисейския дворец юбилярът е отпразнувал събитието на тайно място в най-тясно семейно обкръжение.

Меркел отпразнува нейната 60-годишнина на 17 юли в партийната централа на нейния Християндемократически съюз в Берлин сред близо 1000 поканени гости.