Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Арбитражният съд към БТПП е прекратил производството по делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг", собственик на по-голямата част от капитала на "Параходство Български морски флот", срещу Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) въз основа на липса на компетентност за разглеждане на спора. По този начин исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с "Български морски флот" са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата, пише в съобщение на пресцентъра на вицепремиера Валери Симеонов, получено днес в БТА.

Съдебният спор започна въз основа на решение на Арбитражния съд от 2016 г., с което се уважава частично искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор, даваща възможност за избягване на санкции за неизпълнение на приватизационния договор.

На 30 юни 2017 г. Министерския съвет взе решение и АПСК представи във Върховния касационен съд иск за отмяна на това решение и четири месеца по-късно ВКС го отмени и върна на Арбитражния съд. 

На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор и при установяване на неизпълнение ще предприеме съответните законови действия за начисляване на неустойка в размер на приблизително 58 млн. лв., пише още в съобщението.

"Вече окончателно Арбитражният съд отхвърли искането на "Български морски флот", собственост на братя Домусчиеви, за промяна на приватизационния договор, с което те щяха да си спестят през 2019 г. - десетата година от приватизацията, около 58 млн. лева. Сега няма да си ги спестят", коментира Валери Симеонов пред журналисти в парламента.  - "Честито на печелившите."

Преди година лидерът на НФСБ обяви, че ще започне процедура за прекратяване на концесионния договор на братя Домусчиеви към "Български морски флот". 

Задължения

Приватизацията на 70% от капитала на БМФ приключи през август 2008 г. Сделка бе сключена с германско-българския консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг" за 440 млн. лв.

Според нея купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). Поетите от купувача задължения са свързани с инвестициите, с корабите и с числеността на плавателния състав и заплащането му.  В срок от 10 години от подписването на договора за приватизация Домусчиев се задължава да инвестира 779.88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. 

За плавателните съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписването на договора да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството (включително чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT.

Той трябва да осигури не по-малко от 60% от общия тонаж на корабите да плават под български флаг или под знамето на друга държава членка на Европейската общност или на Европейското икономическо пространство, а средната възраст на корабите, които плават под въпросните флагове, трябва да падне под 20 години – нещо, което към онзи, а и към този момент не е налице.

Олимпиада

През юли м.г. "Кей Джи Маритайм Шипинг" подава искова молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизационния договор.

Според компанията има "стопанска непоносимост" те да бъдат изпълнени в договорения обем. Става дума за два ангажимента към държавата: изискването БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен плавателен състав.

Проблемът за новия собственик бе, че това ще му струва големи неустойки, като изчисленията на база договора и отчетените тонажи в Агенцията за приватизация показват, че става въпрос за около 55 млн. лв.

В исковата молба се казва, че анализът на дейността на дружеството и стратегията за приватизацията му са се случили в периода от началото на 2006 г. до началото на четвъртото тримесечие на 2008 г.

Междувременно са са случили две непредвидени събития, които спънали собственика на морския флот да изпълни договорните си ангажименти – краят на Олимпиадата в Пекин, с което "приключва и нуждата от един голям обем товари", както и фалитът на американската инвестиционна банка "Лемън брадърс", която беляза началото на финансовата криза.

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

ще плати

когато ми цъфнат налъмите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.