Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа днес да заеме категорична позиция по руската анексия на Крим, подчертавайки, че иска да развива добри отношения с Русия и Китай. Той отрече медийните съобщения, че е критикувал плана на британската министър-председателка Тереза Мей за "Брекзит" и обилно я похвали като "много твърда, много умна, много способна".

"Казват за мене: "О, той обича Русия", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с Мей в края на двудневното му посещение на Острова. "Аз обичам Съединените щати. Но аз обичам и да се разбирам със страни като Русия и Китай".

Тръмп съобщи, че главна тема на срещата му с Путин насрочена за понеделник във финландската столица Хелзинки ще бъде разпространението на ядрените оръжия и ядреното разоръжаване. 

"Това е най-големият проблем в света", каза той, изразявайки надежди, че САЩ и Русия могат "да направят нещо значително да намалят" нивото ядрените си въоръжения, но и добавяйки, че не отива на срещата с големи очаквания.

Запитан с каква позиция за руската анексия на Крим отива при Путин, Тръм коментира:

"Президентът (Барак) Обама се справи много зле с Крим. Искам да видя какво ще стане сега. Това беше провал на Обама. Не мисля, че Путин би направил това (да анексира Крим - б.а.), ако аз бях президент".

Той припомни, че американските санкции срещу Русия заради Крим още са в сила и обеща да се занимава с въпроса "както с всеки друг провал, който съм наследил". Оплака, се, че Обама му е оставил много "лоши ръце".

"Тази невероятна жена, която върши прекрасна работа"

Така Тръмп характеризира Мей пред журналистите, ден, след като британският таблоид "Сън" го цитира в интервю за казва, че планът й за "Брекзит" ще убие възможностите за бъдещо търговско споразумение със САЩ.

В интервюто той бе цитиран да казва и че главният опонент на Мей, подалият оставка външен министър Борис Джонсън, би станал отличен министър-председател.

Днес Тръмп поясни, че коментарите му са били извадени от контекста и че ласкавото му мнение за Джонсън не означава неодобрение за Мей, която се бори за оцеляване на поста си при силна вътрешна опозиция в нейната Консервативна партия.

"Каквото и да направите е ОК за нас", каза Тръмп за споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което Мей предлага. "Само внимавайте - да можем да търгуваме след това".

Днес британската опозиция и медии остро го критикуваха заради неуважителните бележки в интервюто му за "Сън".

Тръмп не спести думи, за да заличи това впечатление:

"Бих дал на нашите отношения най-високо ниво на специалност", отговори той на въпрос за състоянието на американско-британските отношения, подчертавайки със сантиментална нотка, че майка му е родена на Острова.

"Имигрантите ви променят културно .Тъжно"

Тръмп припомни прогнозата си от деня на британския референдум, че "Брекзит" ще има и че основната причана за него е имиграцията.

"Една от причините да ме изберат за президент е имиграцията", каза Тръмп, подлагайки на остра критика имиграционното законодателство на страната си.

Темата за миграцията отприщи нова тирада критики на Тръмп към Европа и водещата й сила - Германия.

"Много е тъжно това за Европа... Мисля, че то променя културата и е много отрицателно", каза Тръмп, настоявайки, че е откровен заради "прекрасните си отношения с германската канцлерка Ангела Меркел. "Зная, че е политически некоректно да го кажа, но ще го кажа - те виждат, че променят културата им и това е много тъжно и много злополучно..."

Германия прие над 1 милион незаконно влезли в ЕС във върха на миграционната криза през 2015 година. Миграционният въпрос вся раздори в управляващия консервативен блок на Меркел и за малко не свали правителството й през юни.

"Фалшиви новини"

Тръмп нарече "фалшиви новини" коментарите, че разделя западните съюзници и така прави подарък на Русия.

Той каза, че след вчерашната среща на върха на НАТО в Брюксел в алианса има много повече единство "много повече пари и дух". 

Със заплахи за "сериозни последици", които някои изтълкуваха като предупреждение за оттегляне на САЩ от НАТО, Тръм принуди партньорите си на извънредно заседание вчера да обещаят допълнително увеличение на разходите си за отбрана от общо 34 милиарда долара.

"Мислите ли, че президентът Путин е доволен от това?", каза Тръмп. "Ние изгонихме 60 души (руски дипломати -б.р.), Германия изгони трима... Фалшивите новини не говорят за това", добави той за дипломатическите реакции след отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с руско бойно отровно вещество.

Тръмп каза, че други теми на разговора му с Путин ще бъдат Сирия и подозренията за руска намеса в американските президентсти избори.