Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за американската телевизия Си Би Ес, че гледа на Европейския съюз като на враг заради търговската му политика и отново нападна Германия, която е вдигнала бяло знаме пред Москва, предаде ДПА.

"Мисля, че имаме много неприятели. Мисля, че ЕС е враг, имайки предвид как постъпват с нас в търговията. На човек не би му и хрумнало за ЕС, но те са неприятел", каза Тръмп в интервю от своя голф-клуб в Шотландия, преди да замине за Хелзинки.

"Русия е неприятел в някои аспекти. Китай е неприятел икономически. Със сигурност те са неприятели. Но това не значи, че са лоши. Означава, че са ни конкуренти", поясни президентът, като добави, че има "голям проблем с Германия", имайки предвид сделката за газопровода с Русия.

"Предполага се, че воюваш заради някого, а този някой дава милиарди долари на онзи, от когото го пазиш. Има много гняв заради факта, че Германия плаща на Русия милиарди долари". "Мисля, че това е много лошо нещо за Германия. Какво, те да не би да развяват бяло знаме?", заяви Тръмп, цитиран от БТА.

Той отново припомни, че смята Германия за зависима от Русия заради доставките на газ и че е против "Северен поток 2", както и подчерта, че много от европейските страни членки на НАТО не плащат достатъчно за разходите на Алианса, съобщи Би Би Си.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск възрази, като написа в Туитър:

"Америка и ЕС са най-добри приятели. Който казва, че сме врагове, разпространява фалшиви новини".

Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс написа също в Туитър:

"Да наричаш най-добрите си приятели врагове, само прави истинските ти врагове щастливи. Европейците и американците са свързани от историята и от споделените им ценности. Европейците никога няма да изоставят Америка, защото Америка никога не ни изостави. За това са приятелите".

Снощи Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки, където днес е срещата му с президента на Русия Владимир Путин.

Мелания и Доналд Тръмп на летището във финландската столица.