Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че очаква оставка на земеделския министър Румен Порожанов заради кризата с избиването на животни заради чумата. Според нея това е най-малкото, което властта трябва да направи. Нинова допълни, че премиерът Бойко Борисов също носи отговорност.

Нинова направи изявлението си след извънредно заседание на председателския съвет на парламента по темата. Според нея всички действия на държавата във връзка с тази криза са незаконни.

"Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарномедицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието", обясни Нинова.

От БСП са оспорили практическото изпълнение на предприетите мерки.

"Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора", каза Нинова.

Тя бе категорична, че БСП е предотвратила гражданското напрежение с присъствието си в тези райони, а не го е провокирала.

Зам.-шефът на ГЕРБ и шеф на парламентарната група на партията Цветан Цветанов съобщи, че чумата е установена в областите Ямбол и Бургас. Тя е локализирана в 7 общини и касае 30 хил. животни.

"Ако не се предприемат тези действия, това би застрашило този поминък на много хора. В страната има 1,300 млн. животни. В момента има умъртветни 4000, за които е доказано, че има чума в съответните стопанства. Оборотът на парични средства в този бранш е около 1 млрд. лв. Ако не се предприемат действия, попадаме в забрана от ЕК, която ще ни ограничи да бъдат изнасяни животни от страната", обясни Цветанов.

Той призна, че трябва да има по-голяма информираност на обществото и в това трябва да бъдат включени и кметовете. Цветанов каза още, че обезщетенията ще се получат в рамките на седмица до 10 дни, като те ще са от порядъка на 140-190 лв. на животно в зависимост от породата. 75% от обезщетенията могат да бъдат възстановени от ЕК.

Земеделският министър Румен Порожанов поясни, че минималното обезщетение за овца и коза е 190 лв., ако те са без селекционен контрол. Ако подлежат на такъв контрол, предложението е не по-малко от 250 лв., като средното обезщетение било 327 лв. Земеделското министерство щяло да наеме компания, която да дезинфенкцира оборите.

"Темата с оставката не е кой знае каква тема. В момента, в който премиерът каже, всеки един министър може да си тръгне", каза Порожанов по повод искането на Нинова за неговата оставка.

Вътрешният министър Валентин Радев изтъкна, че подобна чума идва за пръв път в Европа.

"Има заболяване, уникално, такава чума по кози и овце има. Прочетох спекулации, част от хората, които живеят там, биват манипулирани, че няма такова заболяване. Това не е така. Има болест, опасно е за цялото животновъдство в България. Хората да разберат, че ще бъдат обезщетени. Да не се допускат спекулации с темата. Хора, които ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците. Въпросът е национален, дали ще спасим българското животновъдство. Всичко е точно като мерки, законно е. Мерките ще бъдат строги, но справедливи."

Това каза Волен Сидеров, лидер на "Атака" и шеф на парламентарната група на "Обединени патриоти". Според него властите трябва да бъдат поздравени за бързите действия, защото заразата е хваната навреме и ограничена в малък район. Той поясни, че Нинова е казала, че не приема действията на властите, но не е предложила нищо друго.