Трима заместници ще има новоизбраният председател на СДС Румен Христов. Днес екипът на новия син лидер бе представен в централата на партията на "Раковски 134". Това са кметът на Карлово и бивш председател на партията д-р Емил Кабаиванов, кметът на столичния район "Витоша" Теодор Петков, както и д-р Мариана Лазарова - лекар от Плевен, която досега не е била в ръководството на СДС. 

Националната конференция на синята партия на 7 юли избра за зам.-председател и дългогодишният член на ръководството, бивш депутат и бивш зам.-кмет на Бургас Костадин Марков. Той бе част от екипа и на предишния председател Божидар Лукарски. Преди ден обаче Марков обяви във фейсбук, че ще подаде оставка от поста. Ето какво написа:

"Реших да използвам социалната мрежа, за да съобщя на моите приятели в СДС едно мое важно решение. Подавам оставка от поста зам.-председател на СДС. Благодаря на всички, които ме подкрепихте на последната конференция. Аргументите ми са морални и политически. Аз бях от тези, които искаха Тони Койчев (другият кандидат за председател на партията д-р Антон Койчев, председател на СДС-София - б.р) да е председател на съюза и не считам, че мога да се “пренастроя” за работа с друг председател. Не е и честно. От друга страна имам основание да смятам, че СДС ще бъде водено в посока заемане мястото на НФСБ в "Обединени патриоти" или присъединяване като четвърта партия там. Оставам член на СДС и най-вероятно на НС на СДС. Пожелавам успех на Румен Христов и новото ръководство. Ще продължа да давам всичко за СДС , но и ще се боря с всички сили срещу новия НИС, ако поведат партията в гореспоменатата посока".

До ранния следобед във вторник писмено заявление за оставката не беше подадено в партийната централа в София. Другата опция по устав е заявлението да се направи пред Националния съвет на СДС. Първото му заседание след конференцията и избора на ново ръководство ще е на 30 юли. 

Кандидат за зам.-председател на СДС бе и бившият председател Лукарски. Той обаче не бе избран на Националната конференция. Марков бе избраният от седесарите по време на най-висшия им форум. 

Т.нар. "консервативно-патриотичен курс" на СДС бе обявен от самия Лукарски в месеците преди да подаде оставка, дошла след разделението в партията. И именно този курс бе един от мотивите за недоволство срещу бившия икономически министър. Тогава ставаше дума за преговори с НФСБ на Валери Симеонов, за които обаче се говореше предимно неофициално. На Националната конференция на 7 юли от изказването на кандидата за лидер д-р Антон Койчев, който бе подкрепен от Лукарски и екипа му, говори точно в тази посока за развитие на СДС.

 
"Позицията на Костадин Марков беше за коалиция с една или всички формации на „Обединени патриоти“, а вчера подаде оставка точно с обратната теза. Оставката е личен акт, но когато имаш определена позиция, трябва да бъдеш последователен, не можеш да я сменяш заради различни интереси“, коментира днес и д-р Кабаиванов.
Към момента не се водят никакви рзговори за бъдещи коалици, каза председателят Христов. По думите му първо трябва да се стегнат редиците в партията. Предстои и финансова ревизия. 
 
Пак на 30 юли се очаква да се проведе и избор за нов главен секретар на синята партия. Според източници на "Раковски" 134 това няма да е главният секретар (в оставка) Филип Кирев, който беше на поста по времето на Лукарски. Всъщност в новото "синьо" ръководство не бе избран друг от този екип, извън подаващия оставка Марков.

В момента председател на Националния предизборен щаб - позиция, която също се определя от Националния съвет - е Илия Лазаров. Той и Румен Христов са работили заедно в администрацията на президента (1997-2002) Петър Стоянов.