Частен самолет е излетял в петък следобед от летище "София" без пътниците на борда да са минали пред проверка на "Гранична полиция". За случая съобщи по-рано днес председателят на партия АБВ Румен Петков на пресконференция. Малко по-късно главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди и заяви, че вече е започнало разследване, цитиран от Нова тв.

„В петък, 13 юли, между 17 и 19 часа самолет с определен брой пътници на борда е излетял от летище „София“, без каквато и да е проверка от граничните власти - нито на пътниците, нито на техния багаж. Ако, това е вярно, първо би било абсолютно непочтено, ръководството на МВР да се опита да прехвърли отговорността върху летищните власти“, каза Петков и уточни, че става въпрос за частен самолет.

По думите му ако информацията е вярна - то „любимец 13 просто трябва да си ходи", заяви още председателят на АБВ. Става дума за вътрещния министър Валентин Радев - това се подразбра от думите на политика и припомни, че властите у нас постоянно се хвалят как сме готови за влизане в Шенген.

Въпреки "надеждите" на Петков да бъде опроверган, главен комисар Младен Маринов по-късно уточни:

"Самолетът е излетял от Габрово с междинно кацане в София на път за Гърция", заявявайки, че на борда е имало 6-има пасажери. 

По думите на Младен Маринов вече е започнало разследване. Освен това "наземният оператор на полета на столичното летище не е уведомил граничната полиция", - обясни представителят на МВР.

Летищните оператори и "Гранична полиция" се събират на съвещание в сряда.

Неотдавна отново на летище "София" пътници от самолет от Париж влязоха в България без проверка на документите. Обяснението бе, че цялата смята на граничните полицаи не е била на работните си места.