Египетският парламент прие скандален закон, който ще позволи на държавата да контролира още повече потребителите в социалните мрежи, съобщава Би Би Си.

Според него личен профил в социална мрежа, блог или уебсайт с над 5000 последователи ще бъде третиран като медия и ще трябва да следва медийното законодателство.

Критиците на закона смятат, че той ще даде още повече възможности на управляващите да потискат свободата на словото.

Множество опозиционни активисти бяха арестувани през последните месеци по обвинения, че разпространяват фалшиви новини онлайн.

Десетки хиляди хора бяха задържани в Египет от 2013 г. насам. Тогава военните взеха властта и свалиха Мохамед Морси, първия демократично избран президент на Египет след масови протести срещу неговото управление.

Новият закон, приет в неделя с гласовете на две трети от депутатите, поставя популярните акаунти във фейсбук, туитър и другите социални платформи - под наблюдението на египетския медиен регулатор, Върховния съвет за ръководене на медиите.

Съветът има властта да блокира сайтове и разглежда оплаквания срещу платформи и индивиди, обвинени за обиди като "клевети срещу хора и религии", "насърчаване да се нарушават законите".

В началото на този месец Наджия Бунем от "Амнести интернешънъл" предупреди, че "законът ще легализира масовата цензура и потъпква правото на свобода на изразяването в Египет".

В неделя "Хюман райтс уоч" разкритикува прилагането на антитерористично законодателство от страна на правителството, за да се преследват активисти и журналисти.

Законите, приети през 2015 г., обявяват за престъпление за публикуваш или да представяш информация за терористични случаи, която противоречи на официалните изявления. Правителството блокира стотици сайтове от миналото лято досега, в това число на медии, правозащитни организации. 

"Репортери без граници" постави Египет на 161-во място от общо 180 държави по свобода на медиите и описа страната като "един от най-големите затвори за журналисти".

Ливанка беше наскоро осъдена на осем години затвор за обиди на египтяните, след като тя пусна във фейсбук видео, в което говори за сексуалното насилие в Египет като използва обидни квалификации за местните.