На пясъка на плаж "Корал" къмпинг не може да има, но "около" плажа, в прилежащите територии, е възможно. Това каза пред бТВ министърката на туризма Николина Ангелкова. Според нея определянето на място за къмпинг може да стане заедно с местната власт.

"Никой не третира къмпингарите като престъпници. 10% от приходите от концесиите отиват във водното спасяване на неохраняемите плажове, а 50 на сто - в общините за почистването им", каза Ангелкова.

Според протестиращи граждани обаче къмпингуването на плажа е позволено от закона, въпреки че на много от тях са им били съставени актове за незаконно пребиваване. Хората посочиха също, че министерството трябва да се грижи за плажовете, които не се отдават на концесия, а "Корал" не се почиства, няма и изграден път.

Ангелкова коментира и обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов към нея. Тя заяви, че трябва да има специален статут на националните курорти, включително и за шума. На обвиненията на Симеонов, че защитава мутренски интереси, тя отговори, че просто спазва закона. Проверка, която обхвана известните нощни клубове на плаж "Какао" в Слънчев бряг, установи, че те са законни.

"Политиката на кабинета е устойчиво развитие на българския туризъм", каза Ангелкова.

Тя не отговори на въпрос дали премиерът Бойко Борисов подкрепя нея или Симеонов.

"Обвиненията на Валери Симеонов срещу мен са внушения, които особено в национален ефир не са полезни. Категорично не защитаваме интересите на групировки. Аз няма какво да коментирам думите на Валери Симеонов, има сезирана прокуратура и подкрепям всяка една проверка", заяви Ангелкова.

Тя коментира, че не може да си обясни акцията на Симеонов конкретно срещу тези заведения и срещу нея. И допълни, че и двамата с Валери Симеонов искат да развиват българския туризъм, като тя спазва своите правомощия.

По информация на Министерството на околоната среда и водите всички пречиствателни станции показат, че водите на Черно море са чисти. Въпреки това ще има проверка заради сигнала за 5 замърсени плажа.