ЕС глоби днес "Гугъл" с рекордните 4,3 милиарда евро, предадоха световните медии. Причина са приложения за мобилни устройства, използващи операционната система "Андроид". Сумата е рекордна по антитръстовото законодателство. Глобата е равна на сумата, която Холандия внася годишно в бюджета на ЕС.

Наказанието обяви днес в Брюксел еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. Тя каза:

"Нашето дело е свързано с три вида ограничения, които Гугъл е налагала на производителите на устройства, използващи Андроид, и на мрежовите оператори, за да гарантира, че интернет трафикът на тези устройства отива към търсачката на Гугъл. По този начин Гугъл е използвала Андроид като средство за затвърждаване на господстващото положение на своята търсачка. Тези практики са попречили от една страна на конкурентите да иновират и да се конкурират въз основа на своите качества, а от друга - на потребителите да се възползват от ефективна конкуренция на пазара за мобилни комуникации. Това е незаконно съгласно антитръстовите правила на ЕС".

Комисията съобщи, че по-специално Гугъл e:
- изисквала от производителите да инсталират предварително неговия браузър Chrome и неговото приложение за търсене Гугъл сърч (Google Search), за да им предостави лиценз за своя магазин за приложения Плей стор (Play Store);
- извършила плащания до определени големи производители и оператори на мобилни мрежи, при условие че инсталират предварително и ексклузивно приложението Гугъл сърч на своите устройства. 

Освен това компанията е попречила на производителите, желаещи да инсталират предварително приложения на Гугъл, да продават мобилни устройства, работещи с алтернативни версии на Андроид, които не са одобрени от Гугъл (т.нар. "форкове на Андроид").

Решението на ЕС увеличава до общо 6,5 милиарда евро глобите, които трябва да плаща "Гугъл". Миналата година търсачката бе наказана с 2,42 милиарда евро. Причина бе незаконно предимство, което калифорнийската компания даде  на свой сайт за сравнително пазаруване. Съвсем скоро могат да последват и нови глоби за договори за онлайн реклама.

"Гугъл" изгради гигантски бизнес с банери и видеореклами в голяма степен благодарение на водещата си роля в устройствата с "Андроид". Търсачката държи една трета от всички мобилни реклами по света за тази година. Такива са данните от проучването на eMarketer. Извън САЩ компанията реализира продажби за близо 40 милиарда долара. 

Късно снощи Маргрете Вестагер се е обадила на изпълнителния директор на "Гугъл" Сундар Пичай. Според информиран източник това е обичайна практика - да бъде уведомена една компания за предстоящата глоба.

Разследването е за договори на търсачката с производители на смартфони и телекомуникационни оператори.