Светослав Гаврийски ще е новият управител на БНБ след изборите, съобщи източник от ръководството на ГЕРБ. Въпреки, че мандатът на сегашния шеф на институцията Иван Искров не е изтекъл, след изборите той ще бъде "помолен" да се оттегли от поста, ако междувременно не подаде сам оставка, съобщи източникът, който твърди, че пред банкера се очертава политическа кариера като депутат в следващото Народно събрание.

Според източник от ГЕРБ Искров ще влезе в листите на ДПС.

През последните месеци Иван Искров попадна под критиките на всички политически партии, работодателски организации и вложители заради намирането на решение на проблема със затворените Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория".

Мандатът на Искров като шеф на БНБ изтича на 10 октомври 2016 г. Това е вторият 6-годишен период, в който той ръководи централната банка.

Светослав Гаврийски в момента е изпълнителен директор на Търговска банка "Алианц България". През 1997 г. той беше финансов министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски и участва в подготовка на законодателството за въвеждане на валутния борд. През юли 1997 г. беше избран за управител на БНБ.