Новоизбраният президент на Мексико Андрес Мануел Лопез Обрадор (популярен и със своите инициали Амло) планира да намали с 60 на сто заплатата си, когато официално встъпи в длъжност през декември. Спечелилият изборите ляв кандидат ще получава около 5707 долара месечно, а никой друг държавен служител не може да взема повече от него.

Той вече обяви, че президентската резиденция Лос Пиньос ще стане културен център. Мексиканският политик едва ли е първият лидер, който е обявявал, че намалява заплатата си, напомня Би Би Си.

Това е популистки жест, който трябва да демонстрира, че лидерът на държавата не губи връзка с обикновените хора, като поставя дистанция между себе си и тях от една страна и елита, обяснява пред медията д-р Филип Кьокер от университета "Лайбниц" в Хановер, който е изследвал заплатите на президентите в Европа.

 Все пак трябва да се има предвид, че към заплатата има много екстри понякога, така че е доста трудно да се разбере колко всъщност е доходът на даден държавен глава.

Но все пак има чувствителни разлики в основните възнаграждения на лидерите по света, отбелязват от Би Би Си.

Премиерът на Сингапур Лий Хсиен Лунг се смята, че е най-високоплатен - взема над 2 млн. долара на година. Тази сума е обвързана с най-високите заплати в частния сектор на страната.

Британската премиерка Тереза Мей печели около 150 хил. британски лири (близо 197 хил. долара) - по-малко от германската канцлерка Ангела Меркел, която взема около 200 хил. британски лири (263 хил. долара). Твърди се, че китайският президент Си Дзинпин взема само 22 хил. долара годишно (16,600 британски лири).

Тереза Мей печели по-малко от Ангела Меркел.

Кой дарява от заплатата си

Уругваецът Хосе Мухика, който беше президент до 2015 г., беше известен като най-бедният държавен глава в света. Той даваше 90 на сто от месечната си заплата, която беше около 9850 долара. 

Въпреки че много лидери се лишават от част от заплатите си, те продължават да се наслаждават на различни привилегии.

Случаят с предишния уругвайския президент не е такъв - той караше стар фолксваген костенурка и живееше във ферма вместо в президентската резиденция. 

Пак в Латинска Америка Ево Моралес, президентът на Боливия, намали заплатата си с около 1000 британски лири, или малко над 1300 долара, когато дойде на власт през 2005 г. В Боливия никой държавен служител не може да печели повече от държавния глава, така че заради това имаше намаляване на заплати в правителството.

През 2015 г. тогавашната президентка на Бразилия Дилма Русеф заради икономическите проблеми на страната нареди масови съкращения и 10-процентно намаление на нейната собствена заплата, която беше около 90 хил. долара или 68 хил. британски лири годишно.

Новоизбраният президент на Южна Африка Сирил Рамафоса обяви, че възнамерява да намали заплатата си наполовина, което означава, че около 100 хил. британски лири ще бъдат раздадени чрез фондацията на Нелсън Мандела. Бивш бизнесмен и един от най-богатите хора в страната Рамафоса има предполагаемо богатство от 400 млн. долара.

Президентската заплата в Нигерия беше 70 хил. долара, или 53 хил. британски лири, преди Мохамед Бухари и неговият вицепрезидент да решат през 2015 г. да намалят възнагражденията си наполовина.

През 2015 г. руският президент Владимир Путин също обяви, че той и администрацията му намаляват с 10 на сто възнагражденията си на фона на скок на цените и санкции от ЕС. Официално декларираният от Путин доход е 18, 73 млн. рубли или 226 444 британски лидери за 2017 г. Над половината идва от продажбата на имот край Москва. Неформално чрез подставени лица се смята, че руският президент е доста по-заможен и активите му са за милиарди.

Кой се е отказал от възнаграждение

Сегашният словашки президент Андрей Кишка, който влезе в политиката вече богат, дарява цялата си заплата за благотворителност. През 2013 г. държавният глава на страната е вземал месечна заплата от над 9000 долара или 6800 британски лири. Това е най-високото възнаграждение в Централна и Източна Европа, поне според проучванията на д-р Кьокер.

Словашкият президент Андрей Кишка.

Доналд Тръмп върви по стъпките на предишни американски президенти като дарява заплатати си и получава само 1 долар годишно символично. Хърбърт Хувър и Джон Кенеди са правили същите жестове. Американските президенти печелят около 400 хил. долара годишно.